Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssnar på sin kropp

Annons

Att lyssna på kroppens signaler har blivit allt viktigare för henne. Numer klämmer hon in en och annan vilodag i det annars hårda programmet.

- När man var ute på läger tidigare och tog ledigt en dag kände man sig lat. Nu lägger vi in gemensamma vilodagar, säger Elin när vi träffar henne på ett konditori i Mora.

Den som delvis öppnat ögonen på de andra är Per Elofsson, som själv är noga med att låta kroppen vila vissa perioder.

- Vi är nog många som lärt av Per, säger Elin.

Själv har Elin varit hemma i Mora och tagit det lugnt i två veckor, efter en tuff period med bland annat ett tio dagar långt träningsläger i Schweiz.

- Det är nästan så man känner sig rastlös, säger Elin med ett stort leende.

Du antydde för några veckor sedan vid ett träningsläger på hemmaplan att sommarträningen fungerat mycket bra. Har det fortsatt bra, och i så fall på vilket sätt?

- Ja, jag har fått vara frisk hela sommaren, och har genomfört det jag föresatt mig. Löpträningen har gått otroligt lätt. Var nästan rädd att jag fått en formtopp mitt i sommaren. Mina testresultat har aldrig varit bättre, säger Elin.

Har du ändrat något i din träning jämfört med tidigare år?

- Nej, inte direkt. Jag beter mig annorlunda när vi tränat på hög höjd. Det gäller att sköta sig på rätt sätt. Har tagit det lite lugnare. Det är mer kvalité i träningen. Tänker mer på hur jag tränar. Där kommer återhämtningen in, den är viktig. I övrigt är det inga stora förändringar, säger Elin.

I februari är det VM i italienska Val di Fiemme, och för Elin är det säsongens stora mål.

- Det är självklart det stora. Jag har ett stort självförtroende och ser mig själv som given i VM-truppen, menar Elin.

Vad ska du prestera där för att vara nöjd?

- En topp tio-placering. Är man väl där är det inte långt till en medaljplats. Det är del nationer som är försvagade, bland annat Ryssland och Italien, säger Elin och därmed är samtalet inne på det trista ämnet dopning

Du var med vid VM i Lahti och OS i Salt Lake City som båda innehöll dopningsskandaler. Skandaler som växt ytterligare när uppgifter om att hälften av medaljörerna ska ha haft onormala blodvärden. Din kommentar?

- Det är tragiskt. Men jag är inte förvånad. Man har ju haft sina tankar genom åren, säger Elin och berättar om en episod från VM i Thunder Bay 1995.

- Jag stod i lång uppförsbacke. Alla tjejer stånkade och flåsade uppför backen, men inte ryskan Larissa Lazutina. Hon var helt oberörd.

Larissa Lazutina, Olga Danilova och Natalia Baranova är alla avstängda för dopning hela säsongen 2002/03.

Har du tänkt någon gång "ska sporten vara så här oren så skiter jag i det hela"?

- Det var tungt med alla dopningsskandaler vid OS, och tanken fanns där om det var någon idé att hålla på. Men man vill ju tro att det ska bli bättre, att fler åker dit. Så jag hoppas att VM i Val di Fiemme blir bättre än OS i Salt Lake City. Men det tråkiga är att om någon kör bra blir man stämplad som fuskare.

Du är 29 år och bör ha många år kvar på elitnivå. Men kan fusket inom skidsporten få dig att sluta?

- Ett till mästerskap som OS då kanske man känner att det får vara nog. Under OS kom negativa tankar. Men nu ser jag bara framåt, säger Elin.

Du har flyttat till Mora från Luleå. Hur känns det?

- Det känns jättebra. Det har inneburit ett lyft för motivationen.

Om drygt två veckor sker den riktiga premiären i Bruksvallarna, och Elin riktigt lyser när hon tänker på den premiären.

- Jag vill komma igång, och nu är det inte långt dit, avslutar Elin Ek.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons