Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Luften har gått ur totalt"

Annons

Mora hade i söndags chansen att göra den sista omgången spännande, men i och med förlusten förpassades Mora IK än en gång till fortsatt spel i Allsvenskan medan Karlskogalaget kvalificerade sig till den för media och publik mer intressanta Superallsvenskan.

- Jag är oerhört besviken på att vi inte klarade av att ta oss till Superallsvenskan.

De orden kommer från Morabacken Patrik Allvin, men det är nog ingen tvekan om att han talar för hela laget när han i ord försöker beskriva vad han känner så här dagen efter.

- Visst kan man kanske skylla på olika saker, men vi är väl inte bättre än så här. Vi har spelat drygt 30 omgångar och en tabell ljuger aldrig, de lag som är före har spelat bättre än oss, fortsätter Patrik.

Det man kan säga om årets Moralag är att toppmatcher har blandats med rejäla djupdykningar.

- Ja, det har verkligen gått upp och ner hela säsongen, konstaterar Allvin besviket.

Det är bara några säsonger sedan som Mora IK var nära att kvalificera sig till elitserien. En liknande säsong verkar dock MIK vara ljusår ifrån i dagsläget, även fast möjligheten fortfarande finns kvar.

Ställer media och allmänhet för stora krav på Mora IK?

- Visst ska det ställas krav, men det måste vara rimliga sådana, säger Allvin, som menar att de rätta förutsättningarna för en lyckad säsong inte finns i klubben.

- Det krävs både det ena och det andra för att lyckas ta sig till Superallsvenskan. Inte minst en bra ekonomi samt ett bra publik- stöd, vilket jag tycker vi har saknat.

- Trots två hemmamatcher mot Leksand ligger vi bara på runt 1 000 åskådare i snitt och det är inte bra, säger han.

MIK-backen menar att utvecklingen hunnit ifatt och till och med gått om Mora.

- Se bara på Mora och Troja som vara bra på 90-talet. Nu har vi blivit omsprungna av lag som till exempel Halmstad och Bofors.

- De lagen satsar och där är också intresset stort, medan man här i Mora hela tiden trott att man varit bra och nöjt sig med det.

Dagens Mora IK har helt enkelt inte den kapacitet som krävs för att tillhöra superallsvenskan.

- Nej, ska vi tillhöra toppskiktet i allsvenskan, så krävs det också förstärkningar, hävdar också Allvin.

Mora IK "badar" inte direkt i pengar och det sätter naturligtvis sina spår. Under Allvins förra sejour i Mora behövde till exempel inte spelarna jobba lika länge som nu är fallet.

- En matchdag kan man jobba till halv fem för att sedan ha samling en halvtimme senare. Fast de förutsättningarna visste man ju om innan säsongen, så man ska väl inte skylla på det, men det är ju definitivt inte bra att det är så.

MIK-ledningen gick ju så sent som förra säsongen ut och sa att Mora IK:s mål var att nå elitserien 2003. Vad säger du om det?

- Den som har sagt det lär knappast få Nobelpriset och jag tvivlar på att han tror på det själv, säger Patrik och skrattar.

- Nu har Mora missat Superallsvenskan två år i rad och det kan väl vem som helst se att det målet är ganska så orealistiskt.

Hur känns det att åka till Småland och spela en betydelselös match i den sista omgången?

- Ja, inte känns det något vidare.

Förra året var ni länge inställda på fortsättningsallsvenskan medan ni i år kämpade nästan ändå in på mållinjen för en plats i Superallsvenskan. Blir det inte svårt att ladda om när ni ändå var så nära.

- Visst, det kommer att bli oerhört svårt. Det är en oerhörd besvikelse att missa Superallsvenskan och det känns som om luften har gått ur totalt.

- Men vi har en vecka på oss att ladda om batterierna och det är bara att hoppas på att vi klarar av det, så att vi kan ta oss till play- off, säger Patrik Allvin.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons