Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lubo nära ettan i "halvtid"

Annons

Publiken i Ludvika sporthall trodde nog knappt sin ögon när de fick beskåda rena pang-pang-handbollen av det gemensamma laget från Ludvika och Borlänge.

På en oerhörd vilja och respektlöshet byggde dalalaget sin storseger mot det favorittippade laget från Västerbotten.

- Det här var mer än vad vi kan begära men vi ska inte tro att vi är världsmästare för det. Vi har i alla fall satt press på Umeå inför returen på söndag, sa niomålsskytten Andreas Bergdahl, som svarade för en strålande match, både defensivt och offensivt.

Umeå-tränaren Stefan Karlsson pratade om mental kollaps i hans lag och kom gång på gång igen till begreppet "vilja slår klass".

- Vi spelade inte för varandra och det här var utan tvekan säsongens sämsta match. Visser-ligen tror jag vi vinner hemma men att vi ska göra det med tio mål... nej, det blir oerhört tufft.

Umeå saknade sin magsjuke och elitserierutinerade playmaker, Jon Isaksson, men Stefan Karlsson trodde inte att ens han ska kunna rädda laget och skapa den marginal som behövs i returen för att rädda laget kvar i ettan.

Spelade för varandra och med en oerhörd glöd gjorde däremot killarna i Lubo.

Trots att Mats Carlson inte sett Umeå spela lyckades han samla in så mycket information via andra tränare att han kunde bygga upp en taktik för både försvar och anfall.

- Ja, det lyckades ganska bra får man säga, kommenterade Mats förnöjt.

Men det tuffa försvarsspelet hade sitt pris. Sju utvisningar och två röda kort bokfördes på hemmalaget.

För när både Kim Stenberg och Kenny Ekman inom loppet av ett par minuter i andra halvlek drog på sig sin tredje utvisning var det färdigspelat för båda.

- Kenny, du måste lära dig att knipa igen truten, sa Mats Carlson, till sin talangfulle skytt på väg ut mot omklädningsrummen.

För hade inte 18-åringen kommenterat domsluten hade han fått vara kvar på banan och då hade det blivit mer än de sex mål han nu gjorde.

Eftersom Henrik Hillerdal inte spelade och med både Ekman och Stenberg på läktaren såg det minst sagt tunt ut på nio meter.

Men det förväntade raset uteblev och Mats Carlsons pusslade med laddade och inspi- rerade spelare som höll resterade 12 minuter.

Det fanns gott om hjältar i hemmalaget. Målvakten Jörgen Ohlsson presterade ett stort målvaktsspel. Andreas Bergdahls och Jens Nilssons offensiva försvarsspel var nyckeln till storvinsten och den taktiken tog helt udden av Umeås anfallsspel.

Men det slog gnistor om hela laget, vars självförtroende och inspiration bara växte under matchen.

Kim Stenberg, Andreas Samuelsson och Fredrik Hägerfors var andra som presterade och levererade i Ludvika sporthall.

Nu är Lubo 60 minuter och nio mål ifrån division 1.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons