Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfgren räddade äran

Annons

När först de svenska damerna, som tillmättes de största förhoppningarna inför VM på hemmaplan, och sen hemmahoppet Bertil Nordqvist visade sig väga för lätt i det kärva föret, så stod svenskhoppet till daladeltagarna.

När alla åkare efter 4 kilometer hade passerat den första passerkontrollen, låg nämligen både Tomas, Domnarvets Tobias Åslund och Vbol:s David Andersson bra med i draget närmast efter suveräna ledaren Tommy Olsen.

Fjolårsmästaren i EM, vars hustru Stine Kirkevik timman innan visat att dubbelsegrarna i Moras VM-tester för snart en månad sen långtifrån var någon tillfällighet. Askertjejen, som liksom Karolina A Højsgaard rider på effekterna av fjolårets barnafödande, utklassade nämligen konkurrenterna och vann med över två minuter.

Norrmannen behöll ledningen även vid passeringen på Åsarnas skidstadion, och trots att Thomas Löfgren hade gjort ett mindre lyckat vägval på långsträckan direkt efter den första tidkontrollen, så hägrade fortfarande prispallen.

- När jag hörde att jag trots vägvalet låg en minut efter Tommy, så var det bara att kämpa på i kylan, berättade han lugnt sedan publiken på skidstadion till slut fått chansen att värma sig med applåder istället för åkarbrasor.

För det gick inte att ta miste på att medaljen var välkommen för hemmapubliken.

Tre som applåderade extra kraftigt var sambon Malin Stövling och huvudsponsorerna, mamma och pappa Ingrid och Ulf Löfgren.

De senare var inte sena att ta sonen i famnen. Och frågan är om inte lyckan var större hos dem än hos silvermannen.

Tårarna skvätte och dörren darrade då de berättade om hur Tomas, trots en lång räcka säsonger som förstörts av skador och förkylningar, nu äntligen fick till det på en av säsongens viktigaste tävlingar.

Glädje känner de naturligt- vis också över att höra Tomas och sambon Malin deklarera att till sommaren går flytten till Dalarna.

- Vi längtar bägge hem och då är jag klar med mina lärarstudier, berättar Malin, medan Tomas har fullt upp med intervjuer i mobiltelefon och presskonferens.

Men innan dess återstår bland annat tre VM-lopp till i Åsarna.

Det första redan i morgon.

Då handlar det om masstart.

En distans som passar Tomas och övriga svenskar bättre än gårdagens långdistans.

I var fall om man får tro förbundskapten Anders Erlandsson. Svärdsjösonen, som knappast kunnat få en bättre start på sin uppgift.

Bertil Nordqvist föll visseligen ur ramen och blev "bara" sexa. Men tillsammans med David Anderssons åttonde och Tobias Åslunds tiondeplatser blev man bästa manliga nation.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons