Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusterapi blir allt vanligare

Annons

I år har hon haft dubbelt så många patienter i ljusterapirummet på Falu lasarett än tidigare år. En del av förklaringen är att antalet soltimmar under vintermånaderna varit långt under det normala.

- Men det är inte bara vädret, säger Cecilia Rastad. Det börjar också gå upp för folk att det finns hjälp att få när man är så där sanslöst trött och går på ren vilja.

- Mellan 10 och 20 procent av Dalarnas befolkning känner trötthet och nedstämdhet som man kan koppla till vintermörkret. Det är jobbigt och påverkar livskvalitén negativt, säger Cecilia.

Hon vill egentligen ogärna använda ordet depression i sammanhanget, eftersom andelen personer som drabbas av djupa diagnostiserade depressioner i samband med just höst- och vintermörkret är låg. Det handlar mer om brist på energi och trötthet.

Det är en hel del forskning gjord på ämnet.

- Men inte så mycket som man önskar, menar Cecilia. Det är klinisk forskning, och det tjänar man inga pengar på. Forskning på läkemedel är mer intressant.

Kvinnor påverkas i högre grad än män av mörkret, så stor del som tre fjärdedelar är kvinnor. I ljusterapirummet är andelen kvinnor ännu högre.

- Det borde vara fler män rent statistiskt sett, säger Cecilia Rastad.

Personer som påverkas negativt av mörkret finns i princip alla åldersgrupper. Även barn kan känna symptom.

- Och en studie bland gymnasieungdomar visar att det inte är så ovanligt bland tonåringar, berättar Cecilia.

Vanligast är det hos personer mellan 20 och 40 år.

- Efter 50-års åldern avtar höst- och vinterdepressionerna något.

Däremot ökar andra depressioner i antal i den åldern.

Forskning visar också ögonens förmåga att ta in ljuset varierar och att det kan vara en förklaring till hur man påverkas av mörkret. Det är också något av ett nutidsproblem menar Cecilia. I bondesamhället levde människorna inte efter klockan, som vi gör i dag. Ljus och mörker, vinter och sommar, styrde livsrytmen.

- Helt klart förvärrar vår nuvarande stressade livsstil situationen, säger hon.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons