Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv – räddaren...

Annons

Liv räddade hela 32 skott och blev utsedd till matchens lirare - av Färjestads guldtränare Bengt-Åke Gustafsson.

- Det var rent ut sagt skitskoj att spela i dag, bra publik och mycket att göra. Då trivs jag, sade Liv med ett leende.

Det var andra gången Liv höll nollan i sin 37:e landskamp i Tre Kronor. Den första var i VM i våras mot Ukraina.

- Skönt att det kom så tidigt på säsongen, den här nollan kommer man att ha med sig länge.

Sveriges avgörande 2-0-mål var en snygg sak av backen Pierre Hedin. I maklig takt åkte han upp med pucken när resten for för att byta. Hedin bjöd sedan på en snygg tunnel för att sedan skjuta mellan benen på Fredrik Norrena. Inget hårt skott och det borde nog Västra Frölundas nyförvärv ha klarat.

Det märktes att det var årets första landskamp och den första perioden var minst sagt usel. Det var slött och okoncentrerat med många individuella misstag.

Totalt fick man pucken bara två gånger mot Finlands mål i den första perioden.

I den andra perioden blev det betydligt bättre fart - både på Tre Kronor och på matchen.

Skridskoåkningen började stämma och de långa passningarna hittade plötsligt rätt adress. Då fick Finland problem med sina positioner och Tre Kronor fick mer ytor att spela på.

- Det var en bra andra period av oss, men en öppen match som kunde ha slutat hur som helst, kommenterade svenske förbundskaptenen Hardy Nilsson.

Formationen med Pierre Hedin, Daniel Rudslätt, Mika Hannula tillsammans med debutanterna Pär Bäcker och Per Hållberg, visade vägen genom att etablera ett bra tryck i finländarnas zon.

Sedan fyllde de övriga femmorna på och stundtals var Finland pressat.

Ledningsmålet kom efter 8.10 och det tillverkade lagkaptenen Jörgen Jönsson på egen hand. Han fick pucken strax utanför Finlands blå linje, fintade bort en motståndare och sköt sedan ett hårt, lågt skott i den bortre burgaveln. Jönsson var Tre Kronors bäste utespelare. Men det var stora hål i den svenska defensiven, framför allt vid den egna blå linjen där finländarna gång på gång tog sig igenom. I målet stod dock Stefan Liv och gjorde flera toppräddningar. (TT)

TT

Mer läsning

Annons