Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus summerar sitt första år som proffs

Annons

- Jag glömmer aldrig tävlingen i Moskva. Vi bodde på lyxhotell och banan var i absolut toppskick, men när vi fick skjuts till banan åkte vi igenom den värsta slummen. Det var som att åka genom ett annat land, verkliga kontraster.

Den 23-årige Borlängesonen lämnade inför årets säsong tryggheten i det svenska amatörlandslaget för en osäker tillvaro som proffs. Men till skillnad från många andra nyblivna proffs har Linus Pettersson inte märkt någon negativ sida.

- Jag tycker det enbart är roligt att få uppleva nya länder, spela andra tävlingar och möta andra spelare.

Men hur har omställningen gått från att ha fått allting serverat som amatör, till att få boka resor, hotell och annat på egen hand?

- Bra, tycker jag. Dels fick vi mycket förebyggande träning som amatör, dels har jag hjälp genom mitt team "Hello Sweden", där både min fadder Joakim Haeggman och coachen Magnus Sunesson stöttar mig.

Han fick, genom sin placering i slutkvalet, till Europatouren i fjol, ett begränsat kort till Challengetouren. Han har fått spela ungefär hälften av tävlingarna. Och han har gjort det framgångsrikt. Han är rankad 71:a med bara åtta avverkade tävlingar.

- Jag är jäkligt nöjd, jag har bland annat tre topp-tio-placeringar.

- Målet är att behålla rankingen bland de 80 främsta och på så sätt få en kategori som innebär att jag får spela samtliga Challengetourtävlingar och vissa småtävlingar på Europatouren nästa år. Men än har jag inte släppt tanken att bli bland de 15 främsta och få ett Europatourkort. Men då krävs någon seger.

Förutom resultaten är han nöjd med att ytterligare utvecklat sitt golfkunnande. Bland annat med hjälp av Falun-Borlänges pro Anders Rydberg.

- Jag vintertränade mycket närspel, och det har gett en stabilitet som jag tidigare saknat.

När Challengetouren stannar till för tävling på Ljunghusens GK är det nästan som hemmaplan för Linus Pettersson. Åtminstone hans andra hem. Föräldrarna köpte för tolv år sedan en sommarstuga i Höllviken, tio minuters bilfärd från banan.

- Det händer att jag är nere i Höllviken någon vecka per sommar, en sorts semester. Annars blir det bara när jag ska spela tävling, säger Linus Pettersson och tittar ut över Falsterbo-näset och golfbanan, vars ruff består av ljung.

- Jag gillar banan, och titta vilket underbart väder.

Som amatör har han spelat Challengetourtävlingen på Ljunghusen. Men båda gångerna har det varit slutspelat efter två varv, då han missat kvalgränsen.

Men i år ska det bli ändring.

- Jag siktar på topp-tio. Jag är i bra form, inte minst efter tiondeplatsen i England förra veckan.

Han behövde 72 slag, par, under första varvet och ligger på en blygsam 58:e plats.

- Helt okej. Jag spelade väldigt bra, men puttarna trillade inte i. Men det är som bekant tre varv kvar.

En framskjuten placering på Ljunghusen innebär ett kliv på rankingen - och ett steg närmare ett fullvärdigt medlemskap på Europatouren.

- Jag har treårskontrakt med Hello Sweden. Målet är att inom tre år utvecklats till en etablerad Europatourspelare. Sen om det sker via rankning, via kvalspel i höst, eller annat, spelar mindre roll.

FREDRIK BJÖRNSSON

Mer läsning

Annons