Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Strand nordisk lagmästare

Annons

Ett NM-guld i lag.

Ett individuellt silver och ett brons.

Där har ni de största svenskframgångarna vid helgens nordiska mästerskap i nationellt gevärsskytte.

En tillställning som arrangerades i Leikander, Norge, som ligger vid Sognefjorden som är Nord-Europas längsta och djupaste fjord.

Eftersom Finland uteblev var det endast hemmanationen, sverige och Danmark som gjorde upp om ära och medaljer.

Och efter den svenska uppvisningen i fjolårets NM i Danmark var hemmanationen både väl taggade och rustade för att bli årets dominanter.

Vad sägs om alla tre individuella medaljerna i den svenska paradgrenen fältskytte, samt lagseger. Dubbelvinst och lagseger i banskyttet och individuellt guld i sekundfältskyttet.

Ett enormt facit som gav de norska gutterna självförtroendet åter.

Dalaskyttarna Linda Strand, Mora, ( NM-debutant ) och Olle Gabrielsson, Rommehed, var med i NM-laget.

Roligt var det för Linda Strand som blev tredje bästa svensk ( 12:a ) i banfinalen vilket än en gång visar vilken klass hon håller på sitt skytte. Det är bara att hoppas att Moraskyttet får ett nytt förtroende även i nästa års NM-skytte.

Gabrielsson som vann NM-silver i fjol i fältskyttet ingick i det svenska guldlaget i sekundfält. Men i paradgrenen fältskytte gick det sämre än väntat. Han hade enligt egen uppgift en " dålig dag " och lossade skott både över och under och hans resultat var medelmåttligt bra för ovanlighetens skull.

Att hans fältpipa rasade innan avresan och att han fick tävla med en lånepipa av en klubbkopmpis var inget som påverkade det hela enligt Gabrielsson.

- Däremot var det nära att jag fick till det i banskyttet, 34 av mina 35 skott var perfekta, dessvärre hade jag ett bomskott som förstörde dagen, förklarade Gabrielsson.

Årets NM gav friska svenskframgångar i den gren som sedan länge varit mardrömsgrenen. Jo det handlar om banskyttet där Norge vanligtvis totalt dominerar.

Ett svensk brons genom Inge Lundberg och sex skyttar bland de 20 främsta var ett stort fall framåt för de svenske.

Fältskyttet som avgjordes i underbar skön terräng under fredagen blev en tät tillställning med två svenskar ( Petter Eriksson och Maria Falck) med i särskyttet om silver och brons sedan de noterat fina 40 träffar av 40 möjliga. Dessvärre hamnade de båda precis utanför prispallen vilket gjorde att svenskarna inte kunde försvara sina två medaljer från fjolåret.

Men redan på eftermiddagen revancherade sig samme Eriksson genom att greja ett silver i den spektaktulära grenen sekundfältskytte.

Av bara farten vann svenskarna även lagtävlingen.

Nästa år kommer Sverige att arrangera NM-skyttet.

Mer läsning

Annons