Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda fann drömhästen

/
  • Familjehäst. Tosca du Ling pysslas om även av Lindas sambo, Daniel Axelsson. ”Tänk om en annan hade blivit lika mycket ompysslad som Tosca” skämtar Daniel med glimten i ögat.
  • Läser på. Linda Nordqvist tar ett snack, och en koll på startlistan till V75-1, med familjens ögonsten, Tosca du Ling, inför V75-starten i Rättvik.

Annons

Femåriga travstoet Tosca du Ling är en annorlunda och skön travstory. Vars utveckling och resultat på travbanorna bär en seriös travamatörs signum. Men vi tar det från början.

Linda Nordqvist har sysslat med travhästar sedan ungdomsåren och uppväxttiden på Kvistgårdarna, intill Rommetravet. Linda var även en av flera tjejer som också satsade på monté, travridning, när den lanserades i Sverige på 90-talet.

- Jag ville ha en montéhäst. En stor och stark travare som också var ridbar, därför föll valet på Tosca du Ling, berättar Linda Nordqvist.

Affären slutfördes i januari 2006. Osynad som sagt, beroende av att Tosca du Ling då fanns i Boden.

- Jag visste att härstamningen var bra. Jag fick även ett förbehåll av Salmela om att affären skulle återgå om jag inte var nöjd med hästen vid leverans, fortsätter Linda.

Tosca du Ling fann sig väl tillrätta i sin nya miljö och avslöjade tidigt goda fartresurser.

- Vi pysslade om henne mycket i början för att få henne att må bra.

- I takt med att självförtroendet tilltog, släppte hon till fint i träningen, berättar Linda, som fick upp hoppet om en ny travkarriär.

Travhästen som inte ville vinna tuffade till sig. På elva travlopp i fjol vann Tosca du Ling fyra lopp. Årets resultat är mer meriterande. Tre segrar, varav en i V75, på tio starter och drygt 200 000 kronor insprunget.

- Nu har vi råd med semester i sommar, säger Linda och skrattar.

Mer klirr i semesterkassan kan det bli efter lördagens V75-start. Så här säger Linda om segerchansen:

- Tosca är speedig och lättplacerad i loppen. Från början trodde jag inte att hon skulle duga i tuffa V75-lopp, men det visade hon ju vid segern på Sundbyholm i mars.

- När jag såg vilket startspår (läs ett) vi fick jublade jag. Det var jättestort då vi vann i Eskilstuna och stämmer det på lördag finns chansen, tipsar Linda.

Borlängeamatören har ett gott öga till Rättvikstränaren Kajsa Frick som hjälper till som kusk.

- Kajsa kör bra och vi har en bra dialog, vilket är viktigt för mig, betonar Linda Nordqvist.

Linda och Kajsa - amatör och proffs - vars samarbete ännu en gång kan utmynna i en V75-triumf.

Fakta: Linda Nordqvist

Ålder: 35.

Yrke: Textillärare.

Familj: Sambo med Daniel Axelsson, barnen Miranda, 9, Sigge, 7 och Heffa, 2, plus travhästarna Tosca du Ling, 5 och Heffa, 2.

Bor: Villa i Kvistgårdarna.

Intressen: Trav.

Bästa häst du kört: Tosca du Ling.

Bästa häst du sett: Järvsöfax.

Mer läsning

Annons