Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lind tvekar - Fredriksson på startlinjen

Annons

- Jag blev förkyld efter OS och känner mig fortfarande lite hängig. Tur i oturen att jag inte blev sjuk under OS eller strax före tävlingarna i Turin. Men visst skulle det vara roligt att kunna gå för fullt i en världscuptävling hemma i Sverige, säger Björn Lind till TT.

Däremot kommer Linds kompis i sprintstafetten, Thobias Fredriksson till start.

Thobias vann den senaste sprinttävlingen på Rommetravet. Det var för tre år sedan.

Men Fredriksson ligger lågt inför kvällens tävling. Han brände mycket kraft under sprint- stafetten.

- Jag åkte bra, men det kostade mycket.

Ändå tog Mathias brons i den individuella tävlingen.

- Det blev en lång resa och jag var illa ute många gånger men det gick ju bra till slut.

Och han trivs på travbanan...

- Det är klart, allt är väl bra så länge man vinner, säger Mathias som har bestämt sig för att köra åtminstone en säsong till.

- Nästa säsong är det ju VM i Japan och blir jag uttagen fortsätter jag ett år till. Men därefter får vi se, då är det ju inget mästerskapsår heller.

Titelförsvarare Fredriksson ser sig alltså inte som någon av kvällens favoriter. Och han förvarnar också för att det kan bli en skräll.

- Peter, Björn (om han kör) och Tor-Arne är naturligtvis de största favoriterna. Men alla är nog ganska slitna efter OS så det skulle inte förvåna mig om någon som inte var med i OS och som är fräsch slår till.

Fredrikssons tidigare framgångar och succén i Turin har placerat sprintåkningen i fokus. Och det har naturligtvis inget som Thobias ingenting emot.

- Nej, det kan ju vara ett bra sätt att locka unga till längdåkningen. De gillar ju oftast dueller.

- Men allra viktigast, viktigare än sprint och allt annat är att vi får snörika vintrar även i södra Sverige, vintrar som den här, säger Fredriksson.

På sikt kommer det också att gå mot en allt större specialisering.

- Framför allt på herrsidan blir det nog så. Och det visar ju bara att sporten utvecklas när samma åkare inte kan vara bäst på allt.

Thobias kommer inte att köra tävlingen i Falun i morgon.

- Nej, nej. Det blir bara sprinttävlingar resten av säsongen. Så tufft som programmet är just nu finns det ingen möjlighet till anna, säger regerande Rommemästaren.

- Ja, i alla fall just nu. Men det blir nog inte så många timmar till...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons