Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina och Lilla Prim

Annons

- Han var här med en kompis till mig, en eller två veckor på sommaren. Han var jättefin när jag red honom och när min kompis blev för stor för att rida B-ponny och det kom på tal att jag skulle få ta över honom nappade jag direkt, berättar hon.

- Då hade han absolut ingenting, kunde trav, skritt och galopp. Men jag och mamma, som tränar mig, började jobba med honom. Hon har jobbat hos Tony Hassman i Tyskland när hon var ung och är jätteduktig på att se till att man rider in rätt från början.

Och Lilla Prim visade sig vara lyhörd.

- Han är verkligen lättlärd. Det är därför det går så fort uppåt i klasserna, säger Lina.

Vägen mot toppen började förra året.

- Jag red mest lokala tävlingar och var överlägsen. Sedan blev det några regionala tävlingar också, bland annat DM, som vi vann.

I januari satte sig Lina ner med mamma Margona för att planera årets tävlingssäsong.

- Målet har ända sedan förra året varit SM. Därför tittade vi på vilka tävlingar vi skulle åka på för att nå dit, säger hon.

Det började med en regional tävling i Heby i mars, där Lina och Lilla Prim klarade 62 procent i ett lätt A-program och blev uppklassad till nationell.

Sedan kom sommaren och tre nationella tävlingar.

- Den 12 juli i Karlstad klarade vi 69,84 procent i en lätt A:2 och domarna var helt lyriska över vilken ponny jag hade. Sedan gick det sämre, 60 procent, i Roslagen, berättar Lina.

Det satte press på Lina och Lilla Prim, då ekipaget måste klara 62 procent i två nationella tävlingar för att bli klart för ponny-SM i Hammarö den 11-14 augusti, inför tävlingen i Trollhättan den gångna helgen.

- Det var sista chansen att kvala, så på fredag morgon, innan jag skulle rida klassen, lätt A ponny 2003, var jag jättenervös.

- Men jag trodde jag hade chansen, Och gissa om jag blev lättad när jag såg protokollet: 63,42.

SM-klart - på ett och ett halvt år.

- Jag tror inte det är så vanligt att en sjuåring är med i SM. Minimiåldern är sex år, så han kan vara yngst, säger Lina och förklarar framgångarna:

- Allt finns i den här ponnyn.

Och även om mamma Margona vill tona ner målsättningen så är det ingen tvekan om vad dottern siktar på:

- Jag ska till a-final.

Och har Lina Andersson sagt det så talar mycket för att det blir så.

Planen har ju hållt hittills.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons