Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla har blivit störst

Annons

Stora Finnmarksturen är sedan tidigare en etablerad stortävling. Och det epitetet går numera också att sätta på Lilla Finnmarksturen. I går kväll var det över 500 pojkar och flickor anmälda och som vanligt är det många som efteranmäler sig.

- Det pekar mot runt 700 deltagare, säger tävlingsledaren Svante Bodare.

I så fall en fantastisk siffra.

Bland de hittills anmälda är det över 200 som är knattar och nybörjare. Bland tävlingsklasserna brukar pojkar 11-12 år ha flest

deltagare, i fjol stod 128 på startlinjen.

Knattar upp till 7 år samt 8, 9 och 10-åringarna kör utan tidtagning och sträckan för de yngsta är cirka två kilometer. Tävlingsklasser är 11-12 år, 13-14 år och 15-16 och de kör, 4, 10 respektive 20 kilometer.

- Tävlingen startar en timme tidigare i år och vill passa på att uppmana alla att hämta nummerlappen två timmar före respektive klasstart, säger Svante Bodare.

CSK Ludvika har en aktiv ungdomsgrupp som består ett 25-tal cyklister. För de flesta är Lilla Finnmarksturen det stora målet för säsongen och merparten kommer att vara med i morgon.

En av CSK-arna är 12-årige Jesper Rudh, som i år gör sin fjärde start i Lilla.

- Jag siktar på en plats bland de sex första, säger Jesper bestämt.

Och det gör han i den tuffaste klassen, P11-12 år.

Det var när Jesper får några år sedan var ute och tittade på Finnmarksturen som intresset för mountainbike vaknade.

- Det såg roligt ut.

Och samma år han körde igång med MTB och helt klart finns det talang i den 12-åriga kroppen.

När SM avgjordes i år körde Jesper in på nionde plats i tempo och som 12:a i crosscountry bland cirka 60 deltagare. Därmed blev han bäste dalakille i klassen P11-12.

Unge herr Rudh tränar två gånger i veckan och till det kommer en tävling i veckan. Som förebild har han proffscyklist Fredrik Modin från Ludvika.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons