Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilja nöjd med sin comeback

Annons

Andreas Lilja har inte spelat i landslaget sedan två dubbelmöten mot Schweiz och Finland inför VM 1999.

Fem och ett halvt år senare fick han dra på sig den blågula dressen igen efter höstens elitseriesuccé med Mora.

- Även om det har gått väldigt bra hade jag faktiskt inte tänkt ett dugg på landslaget. Men det är klart att det kändes otroligt hedrande när ledningen hörde av sig, menar Andreas.

Lilja - tyngst i landslaget - utnyttjade som vanligt sina 191 centimeter och 101 kilo på ett utmärkt sätt.

Stor, stark och orädd i närkamperna smällde bjässen på och stod upp mot ryssarna.

- En helt okej match från min sida. Jag är nöjd med min insats. Skönt att vi vann till slut efter vårt kraftiga övertag.

Skador i truppen bidrog till att Sverige ställde upp med sju backar - och Lilja blev den sjunde med olika kollegor bredvid sig i stort sett varje byte.

Något som inte alltid är helt enkelt.

- Äh, det var inga problem. Jag har aldrig varit med om det förut, men det är bara att gilla läget och köra på. Jag är stolt över att få vara med i de här sammanhangen.

Lilja kamperade med samtliga försvarare utom Per Hållberg.

- Om jag har någon speciell favorit att spela med? Det är svårt att svara på när man hoppat runt så mycket under samma match, men Niclas Hävelid har jag lirat med tidigare i Malmö och då fungerade det väldigt bra.

Henrik Zetterberg styrde in segermålet i sista perioden efter förarbete av Daniel Sedin.

- Det kändes som att vi skulle avgöra förr eller senare. Deras målvakt var ruggig, men när vi skapar så pass mycket sitter snart pucken, menar matchhjälten.

Att Sverige bara hade 1-1 efter två perioder är märkligt.

Långa stunder skojade Tre Kronor med tröga ryssar.

Om det inte hade varit för målvakten Maxim Sokolov hade siffrorna garanterat varit mångdubbelt större.

Innan Magnus Kahnberg gav Sverige ledningen knappt fem minuter före den första pausen hade Tony Mårtensson, Thomas Rhodin och tvillingarna Sedin klara lägen.

Ett offensivt, fartfyllt och underhållande Tre Kronor fortsatte att ösa på och Johan Franzén prickade stolpen efter en läcker soloprestation, medan Daniel Sedin drog ett skott i ribban.

Ryssland skapade i stort sett ingenting av värde - men kunde ändå kvittera i sista minuten av mittakten. Dimitry Afanasenkov sköt och Alexander Ovechkin styrde upp returen i nättaket.

- Jag var ändå aldrig orolig eftersom vi fortsatte att trycka på. Vi åkte mycket skridskor, offrade oss för varandra och var säkra i defensiven, framhåller landslagscoachen Bengt-Åke Gustafsson.

På lördag väntar Tjeckien och Andreas Lilja längtar redan. Vare sig han är sjunde back eller inte.

JOAKIM LÖWING

Mer läsning

Annons