Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligans målkung avgjorde

/

Fyra mål och en målgivande passning.
Så agerar en målkung när spelet inte fungerar fullt ut.
– Mina skott var myror, inte hårda, men de satt, sade IBF Faluns Rasmus Enström efter 5–3-segern över Linköping.

Annons

Därmed gjorde han ett ryck i Svenska Superligans topp. Där står han på 54 poäng (33+21). Radarkompisen Alexander Galante Carlström ligger tvåa och fick nöja sig med ett mål och två passningar mot Linköping.

De två första perioderna fördes i ett lågt tempo mellan två lag som slog vakt om egen planhalva och började försvarsspelet först vid mittlinjen. I ärlighetens namn två riktiga sömnpiller. Men det var jämnt målmässigt och 2–2 inför den sista perioden.

– Linköping är fysiskt starkt med bra backar och svårt att få hål på. Det gäller att ha bra fart, annars hamnar man i sargen.

Två gånger under de första 40 minuterna sprack dock Linköpings försvarsmur. Första gången i den första perioden när Rasmus snodde bollen på mittplan, lurade en back och målvakten och satte 1–0. Andra gången i mittperioden när Falun vände spelet snabbt och Rasmus sköt från distans rätt upp i krysset.

Och sett till spelet var det gästerna som var närmast ett ledningsmål under de två första perioderna.

Men det finns förklaringar till ställningskriget och de kommer från Faluns tränare Andreas Lundmark. Han såg de två första perioderna som rena experimentverkstaden.

– Vi laborerade inför slutspelet och testade olika formationer. Det har vi inte kunnat göra tidigare säsonger då vi krigat för en slutspelsplats. Just nu tränar vi hårt fysiskt och mycket detaljer i spelet. Vi kommer inte att vara på topp framöver, kanske 20 minuter i varje match.

Och 20 minuter, det räckte mot Linköping.

Falun spelade ut i sista perioden, vann skotten med 18–3, skapade rader av farliga chanser, och då var det bara Linköpings målvakt Henrik Qvist som höll gästerna kvar i matchen.

– Tidigare hade vi inte släppt loss. Vi saknade glöden och jag var lite arg i den andra periodpausen.

Det tog skruv och när sedan lagen drabbades av var sin femminutersutvisning var det bara en tidsfråga innan Falun skulle gör amål.

– Det var gynnsamt för oss att få spela fyra mot fyra. Vi har spelartyper som passar för det.

De typerna är Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström. Alexander spelade fram Rasmus till de två målen i perioden. Det sista kom i tom bur.

Det här var Faluns tionde match i rad utan förlust och Rasmus vet vad som väntar framöver:

– Alla vill slå oss som leder serien.

Mer läsning

Annons