Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensstrul kostar

Annons

På tisdag kväll har tävlingskommitten inom Dalarnas fotbollförbund sammanträde och kommer då att fälla IFK Rättvik för att ha använt en spelare (Lasse Dyrsmeds) trots att denne inte var spelklar.

Det i sin tur innebär att Rättvik fråntas segrarna mot Samuelsdal och Tällberg.

Förutom sex poängs avdrag bestraffas Rättvik också i måkolumnen, där resultaten stryks i de två matcherna och ersätts med 0-6.

- Vi har begärt in ett yttrande från IFK Rättvik innan vårt möte på tisdag men om de uppgifter som framkommit stämmer är det ett uppenbart brott mot reglerna, som innebär poängavdrag, kommenterar Lars Norman, ordförande i förbundets tävlingskommitté.

Lars Lundblad, ordförande i IFK Rättvik, erkänner utan omsvep att man gjort fel, vilket man också skriver i sitt kortfattade yttrande till tävlingskommittén.

- Samtidigt kan jag kanske tycka att det är lite väl drastiskt att vara så nitisk i division 6. Det är ju ingen som förlorat något ekonomiskt eftersom det inte förekommit några övergångssummor.

Han tror också att det generellt är så på den här nivån att man inte är så noga alla gånger när det gäller licenser.

Så här är bakgrunden i fallet Dyrsmeds.

När IFK Rättvik under säsongen 2002 drog sig ur division 5 på grund av spelarbrist sökte sig veteranen Lasse Dyrsmeds (nu snart 40 år) till division 6-laget Tällbergs IF.

Även om Dyrsmeds påstår att han inte var fullt medveten om det själv blev han spelklar den 2 september det året för Tällberg.

Han gjorde också en U-lagsmatch i klubben.

Året efter ville Lasse Dyrsmeds spela för Boda/Ore, även det ett division 6-lag.

Han spelade ett antal seriematcher trots att han fortfarande var registrerad för Tällberg.

Från Tällbergs sida vidtogs då inga åtgärder med hänvisning till att serien nästan var slut förrän man i år fick se att Dyrsmeds spelade för Rättvik, bland annat i en match mot just sin gamla klubb.

Det fick Tällbergs IF att agera och nu är alltså fallet uppe i Dalarnas fotbollförbund.

- Jag var ung och dum, säger Per Norman, Rättviks tränare. Jag trodde det räckte med att Dyrsmeds skrivit på för oss.

Lars Norman på Dalarnas fotbollförbund konstaterar att det blir allt vanligare att klubbarnas organisation fungerar allt sämre och att även tränarna får sköta administrativa sysslor.

När det gäller Dyrsmeds spel i Boda/Ore förra säsongen är det ingenting som förbundet tänker agera i:

- Nej, har det gått 14 dagar efter det att serien spelats färdigt gör vi ingenting. Det skulle få orimliga konsekvenser.

Till saken hör att Tällbergs IF i efterhand skrivit på övergångshandlingarna för Lasse Dyrsmeds, vilket gör att han är spelklar för IFK Rättvik samma dag som tävlingskommittén dömer i fallet, alltså den 1 juni.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons