Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LFK och Östansbo i samarbete

Annons

Han ser det som en ren vinstsituation för Östansbo, då hans klubb kan använda Ludvikaspelare i såväl A- som U-lag.

LFK, som inte kommer att ha något eget U-lag, ska däremot inte ta upp ÖIS-spelare i sitt A-lag.

Men Ludvikas ordförande Peter Björk ser den stora nyttan i att kunna ge LFK-spelare matchträning i något av de båda Östansbolagen, varav U-laget i den nya raka seriepyramiden hamnar i division 6 eller 7.

-Det är emellertid tränarna tillsammans som bestämmer vilka lag spelarna ska vara med i, säger Berth Rönnberg.

Både Ludvika och Östansbo har tunna spelartrupper.

Tack vare samarbetet, som under hösten jobbats fram av de båda klubbarnas sportkommittéer, kommer båda herrlagen att kunna finnas kvar.

-Nu hoppas vi att det här ska bli början på något bra. Det ska bli slut på gammalt tjafs och i stället bli fart på samarbetet för fotbollens skull, säger Peter Björk.

Samarbetsvatalet har grundligt gåtts igenom av de båda föreningarnas styrelser och i går kunde de båda ordförandena skriva under de officiella handlingarna.

-Det här gör vi inte för klubbarnas skull, utan för spelarna. I stället för att sitta på bänken ska de få chansen att spela, säger Berth Rönnberg.

Både han och Peter Björk betonar att det är dags att sätta spelarutvecklingen i centrum. De vill gärna se ett utökat samarbete, där samtliga klubbar i Västerbergslagen på olika sätt är inblandade.

-Det är på gång med en spelarutvecklingsgrupp, där först och främst alla föreningar här i kommunen inbjudna, säger Peter Björk.

Berth Rönnberg fyller i:

-Vi måste tänka på ungdomarna i stället för att pinka in gamla revir. Det gäller att se till att inga ungdomar blir utestängda från fotbollsspel.

Peter Björk håller med.

-Det känns som att det här samarbetet faktiskt var en nödvändighet att få till.

Avtalet följer Svenska Fotbollförbundets regelverk och gäller i första hand ett år, men fortsättning lär nog följa.

-Ja, om inte Peter och jag blir osams så, säger Berth Rönnberg med ett leende.

Drömscenariot för vad samarbetet kan mynna ut i har de två klart för sig: Att det ena laget går upp till division 2 och det andra till division 3.

Östansbo är störst på ungdomssidan och har ambitionen att nå trean och därmed vara minst lika bra som Ludvika. Men Berth Rönnberg konstaterar sakligt:

-Med den spelarflykt vi drabbats av är det väl mest realistiskt med LFK i tvåan och ÖIS i trean.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons