Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Birath slutar - som spelare

Annons

- Men jag släpper inte innebandyn utan fortsätter som tränare för IBF Falun. Nu känns det skönt att få koncentrera sig enbart på den biten, fortsätter hon.

De tre senaste har hon haft rollen som spelande tränare.

Något som inte varit helt lyckat, det erkänner hon nu.

- Jag har varit tränare, spelat själv men samtidigt också haft min yrkesroll som lärare på innebandyprogrammet att tänka på. Det har varit jobbigt och jag har insett att det inte går att hålla på så hur länge som helst. Det blir för mycket, helt enkelt, säger Birath.

Rollen som spelande tränare har inte heller varit enkel att ha gentemot de andra spelarna i laget.

- Jag har hela tiden haft lagets bästa för ögonen. Jag har sagt till spelare direkt när jag tyckt något varit fel. Men oftast har detta inträffat på banan, när jag har varit uppe i varv, och det har naturligtvis kunnat misstolkas.

- I det hänseendet är det mycket som kommer att förbättras nu, när jag i båset i mera lugn och ro kan framföra vad jag menar och tycker, menar "Biran".

Hennes meritlista är hur lång som helst och "Biran" har hela tiden haft målet att sluta när hon står på topp som spelare.

Att bli kallad för en föredetting har varit hennes största mardröm.

- Ska jag spela, ska jag göra det på en hög nivå. Jag har varit tvungen att motivera mig för att träna dubbelt så mycket, som de yngre spelarna i laget, de senaste åren för att hålla mig kvar på den höga nivån. Det är också en bidragande orsak till mitt beslut, säger "Biran".

Nio säsonger har det blivit i IBF Falun och 58 matcher i A-landslaget.

Vad kommer du att minnas bäst från din aktiva karriär?

- Jag är en sådan som kommer ihåg många matcher och situationer. EM -guldet 1995 och VM-guldet 1997 smäller naturligtvis högst. Men jag kommer också att minnas alla människor jag mött genom innebandyn.

Största besvikelsen i karriären?

- Att vi i Falun inte lyckats ta ett SM-guld, det svider.

- Men vi ger oss inte. Vi ska ta det.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons