Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand och Linköping i gräl om pengar

Annons

- Dåligt. Linköping vill inte följa de klara regler som finns, dundrar Anders "Masken" Carlsson, Leksand sportchef.

Inför den här säsongen införde Svenska Ishockeyförbundet utbildningsersättningar. En prislista fastställdes för hur mycket en spelarövergång skulle kosta, beroende på mellan vilka divisioner övergången skedde. David Ytfeldt lämnade Leksand efter säsongen 99/00 och spelade förra säsongen både i Finland och Frölunda.

Men eftersom utbildningsersättningen ser till var spelaren spelat tre säsonger bakåt, så får Leksand ändå pengar.

I fallet Ytfeldt beslöt en speciell nämnd att Linköping skulle betala 110 000 kronor till dalaklubben. Pengar som egentligen skulle varit insatta på Leksands konto redan i måndags, men några pengar kom inte.

- Finns inga pengar insatta på vårt konto på onsdagsförmiddagen, så kommer vi att agera, förklarar "Masken".

Leksand skickar då tillbaka ärendet till Svenska Ishockeyförbundet, som med största säkerhet agerar med att dela ut ett disciplinstraff till Linköping.

- Vi ser allvarligt på lag som inte betalar utbildningsersättningar. En påföljd kan bli poängavdrag, säger Michael Englund, ishockeyförbundets generalsekreterare, till Aftonbladet.

Betalar inte Linköping, mister de poäng som laget tagit i de matcherna Ytfeldt deltagit.

Så långt lär det dock inte gå, Linköping har sagt att de ska betala.

- Vi är lite besvikna på nämndens utfall i frågan. Jag tycker inte Leksand ska ha något. Vi har tagit hand om Ytfeldt när Leksand struntade i honom. Affären är smålarvig av Leksand, men vi ska betala, säger Rolf O Johansson, Linköpings kanslichef, till Aftonbladet.

- Men vi har nått en överenskommelse med Frölunda, som kommer att betala sin ''moraliska del'' av summan.

- Finns det regler ska de följas. Jag tycker egentligen att vi skulle haft mer än de 110 000 kronor som nämnden fastställde, men rättar oss självklart efter nämndens beslut. Att vi skulle ha struntat i Ytfeldt är bara skitprat. Vi ville exempelvis ha hit honom i somras, och jobbade hårt för det, säger "Masken" och fortsätter:

- Men Linköping vill tydligen bara rätta sig efter reglerna när det gäller att själva få pengar. De var exempelvis väldigt ivriga att få betalt av Mora för Håkan Bogg, en spelare man själva sidsteppat, och som man fått helt gratis året innan från just Mora...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons