Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Leksand gör rätt men det blir ändå fel"

/

Annons

Först vill jag betona att jag ser hockeyspelare som väldigt priviligerade. Jämfört med de flesta av oss så tjänar de grymt bra.

När det gäller Leksand finns det exempelvis de i truppen som tjänar klart över 100 000 kronor i månaden. Mikael Karlberg och Jan Huokko tillhör den kategorin, det finns det ingen anledning att hymla om. Magnus Hedlund däremot har en betydligt lägre hockeylön.

Vad som förvånar är att Leksands IF bara diskuterat en eventuell lönesänkning med Karlberg, Huokko och Hedlund. Spelare med Leksandshjärtan som Åman uttryckte det. Tydligen ett minus när pengarna tryter. För borde inte samtliga i truppen dras över en kam, få samma fråga, om ekonomin är så dålig, det senare något som jag inte alls tvivlar på och som förstås lockar fram tunga mörka moln av oro för framtiden.

Jag har under många år förvånats över Leksands IF:s löner. En alltför frikostiga lönesättning enligt mitt förmenande. Min uppfattning är att bra spelare också ska ha bra betalt. De har ett marknadsvärde både sportsligt och ekonomiskt. Publiken vill se lirare, artister eller profiler av skiftande slag på isen. Det är den beredd att betala för.

Vad som däremot gör mig upprörd är alla medelmåttor inom svensk hockey, som via agenters trissande, kan kvittera ut löner som de inte är värda. Förr eller senare syns alltid botten på kassaskrinet. Dit har Leksand i dag kommit. Då måste självklart Håkan Åman & kompani titta på lönebiten - men truppen består ju inte bara av tre spelare.

Vi har på sistone sett fler signaler på att LIF:s svångrem dras åt. Jan Kans, arenachef, och Hans Lodin på marknadssidan har sagts upp. "Vi har ett oregelbundet ekonomiskt flöde", förklarar Leksands vd - i ett läge där klubben ska och måste satsa uppåt. Illavarslande.

Åman betonar även att "butiken nu är stängd". Detta efter att Leksand i samma veva som man försöker övertala spelare att gå ned i lön gjort klart med slovakien Robert Petrovicky, forward med spetskompetens som det så populärt heter. Petrovicky blev säkerligen inte billig. Han lär förmodligen även slippa tio procents avdrag på månadslönerna.

Återstår bara, enligt Leksands vd, att hitta ett komplement till målvakten Eddie Läck.

Det är något som måste få kosta. Det är nämligen målvaktsbiten som blir helt avgörande om Leksand ska ha chans att gå upp i elitserien, och därmed bli garanterade de dryga 30 miljoner som elitklubbarna varje säsong kvitterar ut i tv-rättigheter och andra kollektiva avtal. Miljoner som Siljansklubben i nuläget bara kan drömma om.

Backarna Libor Procházka och Daniel Nielsen samt Robert Petrovicky är det enda på plussidan. I övrigt samma spelare som förra säsongen. Det räckte inte då. Jag tvivlar på att det gör det nu utan att för den skulle måla fan på väggen. Men det hade känts skönare om LIF haft lite ekonomiska muskler att visa upp.

Mer läsning

Annons