Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand dalabäst i Jukolakavlen

Annons

Det såg mörkt ut för Leksands OK efter Jukolakavlens första sträcka.

Daniel Kaipe hade tappat drygt tio minuter på täten.

Årets upplaga av världens största orienteringsstafett blev dock svängigare än vanligt och inför slutstriden fanns Leksand med i kampen om en pallplats.

Upphämtningen påbörjades på sträcka två där Johan Nordlund plockade 62 placeringar och på sträcka tre där Kalle Dalin tog ytterligare 17. Som bäst var laget på femte plats.

Niclas Jonasson jagade ut på den sista sträckan som åtta, tillsammans med Deltas ryske världsstjärna Valentin Novikov. Jonasson.

-Det kändes riktigt bra idag och jag hade gott om krafter när vi kommit halvvägs. Det känns alltid bra att kunna gå upp och hålla farten med så bra löpare i samma grupp, förklarar Jonasson.

Mot slutet av sin sträcka gjorde Jonasson en miss som kostade, men Leksand slutade i alla fall sjua, en riktigt bra placering för dalaklubben.

Skogsmårdarna från Malung har en speciell förkärlek till Jukola och var på väg mot något riktigt bra i år också.

Erik Rost tog kommandot på tredje sträckan. Han ryckte åt sig en ledning som han kunde hålla ända in till växling.

Efter Rosts framträdande gick det sakta men säkert bakåt under morgontimmarna, mest på grund av oskärpa i kartläsningen.

Litauern Marius Mazulis förde Malung i mål på nionde plats.

Mora svarade för en liten överraskning och sprang in som 14:e lag. Med Stora Tuna som 21:a får den totala dalainsatsen betyget väl godkänd.

Herrklassen vanns av finska Vehkalahden Veikot före Kalevan Rasti.

Så bra blir inte omdömet om damstafetten. Domnarvet och Stora Tuna, båda tippade högt upp i listan, överraskade negativt.

Det var andrasträckan som blev Borlängelagens fall. Både Pia Birkebaeck i Tuna och Eva Jurenikova i Domnarvet tappade. Chanserna till en placering bland de fem var utom räckhåll.

Efter tappet på sträcka två blev det till slut en blygsam 29:e plats för Stora Tuna. Karolina A Höjsgaard förde upp Domnarvet till placering nio på sista sträckan.

De blev med det näst bästa svenska lag efter suveräna Ulricehamn som vann för tredje året i rad, mycket tack vare falubon Jenny Johanssons starka insats. Leksand blev 21:a och Mora 28:a.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons