Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ledstjärnan" sporrar Sofia

Annons

- Varför jag fick priset? Ja, jag är ju ganska engagerad i Ludvika Ridklubb, fortsätter Sofia blygsamt.

Eller vad sägs om att hon spenderar minst fem dagar i veckan i stallet i Räfsnäs, där hon håller kurser för ungdomar, rider själv (hopp och dressyr), håller i ridlekislektioner och sedan ett år tillbaka är ordförande för klubbens ungdomssektion, som hon tidigare innehade sekreterarposten i?

Sofia, som har ridit för LuRK i elva år, har genomgått tre tränarsteg för ungdomsledare. Och hon trivs med att undervisa.

- Det är kul. Min uppgift är främst att lära de yngre hur viktigt det är med säkerheten när man handskas med hästar. Man måste ha respekt för djuret, säger hon.

Det är lätt att förstå vad hon menar. Tioårige Lucky Luke, den häst som hon rider och sköter, är en imponerande vallack.

- Han är stor och grov, men snäll, berättar Sofia.

"Årets ledstjärna", som innebar att hon fick både blommor och en mindre pokal, sporrar henne att fortsätta i Ludvika Ridklubb som instruktör.

Men också som ryttare.

- Förut har jag mest deltagit i klubbtävlingar, men nu tror jag att jag ska satsa på större tävlingar, berättar Sofia Fredriksson.

Hon pluggar andra året på barn- och fritidsprogrammet i Smedjebacken. Förra terminen startades en inriktning mot ridsport. Sofia och två andra tjejer är "försökskaniner" för verksamheten.

- Några gånger varje vecka är vi här på Räfsnäs under skoltid och lär oss teori och praktik. Det passar mig väldigt bra.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons