Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledarna bakom medaljregn TT-prisade

/
  • Leksingen Anneli Östberg, här tillsammans med en orienterare, prisas för sina insatser som förbundskapten för svenska orienteringslaget.

Beviset kom under några heta augustidagar i Frankrike.
Tio VM-medaljer demonstrerade att svensk orientering har fått två succéledare i Anneli Östberg och Håkan Carlson.
Nu tilldelas de båda förbundskaptenerna TT:s idrottsledarpris för 2011.

Annons

– Jättekul. Med Håkan och Anneli finns bara möjligheter och chanser. De skapar en otroligt tillåtande atmosfär, säger landslagsstjärnan Helena Jansson.

Sverige har i alla år varit en stormakt inom orienteringen. Men aldrig tidigare har styrkan manifesterats lika eftertryckligt som under den gångna säsongen.

Tre VM-guld, fyra VM-silver och tre VM-brons, dessutom totalseger i världscupen genom Helena Jansson, är framgångar utan motstycke. Mycket av äran beror på Anneli Östberg och Håkan Carlson, som nu av landets sportchefer på tidningar, radio och TV röstats fram till vinnare av TT:s idrottsledarpris. Tvåa i omröstningen kom fotbollens förbundskapten Erik Hamrén.

Helena Jansson tog medalj på samtliga VM-distanser i somras. Det hade hon inte gjort utan de båda förbundskaptenernas insats.

– Inte en chans. Jag har aldrig varit med om att det finns en utmaning som varit för stor eller ett problem som inte går att lösa om man är tillsammans med Håkan och Anneli. Sedan tycker jag det här är extra kul, för de har verkligen ett delat ledarskap. Det sätt de arbetar på är unikt, säger Jansson.

Vilka personliga egenskaper är det då som ligger bakom ledarsuccén?

Så här beskriver pristagarna varandra:

– Håkan är fantastisk. Han har sådan energi och sådan värme. Och så är han otroligt snabb från tanke till handling. Sedan kan jag uppskatta att vi har samma grundsyn, det här med att möta individen där den är. Det är inte viktigt att Håkan eller jag ska ha rätt utan det viktiga är att individen får utveckla sig, säger Anneli Östberg.

– Anneli är en väldigt harmonisk, lugn och bra coach. Under mästerskapen har hon varit vid starten, hon är en duktig människokännare och skapar ett gott prestationsklimat, säger Håkan Carlson.

Orientering är en extremt individuell idrott. Ändå är det lagkänslan förbundskaptenerna ser som den kanske viktigaste förklaringen till alla VM-framgångar.

I vanliga fall är löparna konkurrenter, i landslagssammanhang är alla generösa med att stötta och hjälpa varandra.

– Vi vill prioritera både jaget och laget i en individuell idrott. Det kan ju låta lite klyschigt och urtvättat men vi jobbar för att kunna ha en positiv konkurrens mellan våra löpare så att alla individer kan höja sig, säger Anneli Östberg.

Den atmosfären i laget tror Helena Jansson varit avgörande för framgångarna:

– För oss på tjejsidan är det så att vi har våra absolut svåraste konkurrenter inom laget. Håkan och Anneli har lyckats skapa en miljö så att vi inte bara tävlar mot varandra utan också vågar dela med oss av oss själva och våra misstag. Man lär inte bara sig själv utan också lagkamraterna läxan. Det är så häftigt, säger landslagsstjärnan.

Mer läsning

Annons