Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leandersson tror på VM-medaljer

Annons

Dalarna är väl representerat i VM. Bland herrarna har fyra av de sex åkarna anknytning till vårt län. De fyra är: David Andersson, Västerberglagens OL, Bengt Leandersson, Kvarnsveden, Tobias Åslund, Domnarvet samt Bjursåsbördige Tomas Löfgren som tävlar för Fältjägarna.

På damsidan är årets kranskulla i Vasaloppet, Lena Hermansson, IFK Mora, Dalarnas inslag i VM-truppen.

För två sedan avgjordes VM i Bulgarien. En tävling som älvdalskillen Bengt Leandersson, som tävlar för Kvarnsveden, satsat hårt på. Men utdelningen blev inte vad han räknat med. Bengt slutade elva i sprintloppet.

Efter den tävlingen lade Bengt skidor, karta och kompass på hyllan.

- Jag hade ingen motivation efter Bulgarien-VM. Det blev inte den utdelning som jag tänkt mig, säger Bengt som bor i Sundsvall där han jobbar som brandman.

I höstas kände han att motivationen kommit tillbaka, och han återupptog träningen. Men någon tanke på en VM-start hade han inte då.

Under ett träningsläger i november i Bruksvallarna kom vändningen.

- Jag vann den tävlingen och då kom tankarna på en VM-start, säger han.

I januari var han med och körde NM i norska Skei, vilket blev en framgångsrik tävling. Bengt vann långdistansen och ingick i det svenska stafettlag som tog guld.

Bengt är uttagen att köra sprintloppet i Åsarna. Men han hoppas även på en plats i stafettlaget.

- Tyvärr ser det i dagsläget ut att det bara blir en distans, sprint, för mig. Jag kan inte påverka min situation när det gäller stafettlaget eftersom sprinttävlingen går sist. Jag är reserv i långdistans och masstart. Men alla är friska och krya, och naturligtvis hoppas jag att det förblir så, säger han.

I sprintloppet nästa söndag kommer han att ge allt.

- Om allt klaffar kan jag vara med där uppe. Elfte platsen från Bulgarien för två sedan ska förbättras betydligt. Nu är det roligt med skidorientering och motivationen har blivit bättre och bättre, avslutar brandmannen från Älvdalen.

Bland damerna är IFK Moras Lena Hermansson ensam dalatjej. För Lena väntar en annan stor uppgift efter VM, jobbet som kranskulla i Vasaloppet.

fakta |VM-truppen

Herrar: David Andersson, Västerberglagens OL, Peter Arnesson, IF Hallby, Bengt Leandersson, Kvarnsveden, Tomas Löfgren, Fältjägarna, Bertil Nordqvist, Fältjägarna, Tobias Åslund, Domnarvet , Johan Granath, Domnarvet.

Damer: Stina Grenholm, Lena Hermansson, IFK Mora, Karin Kjellman, Midälva OK, Marie Lund, Fältjägarna, Ida Wikström-Holmgren, Vittjärvs IK, Emelie Eklöf, IF Hallby.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons