Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt seger för Christian Kvartett delade guldet

Annons

- Det var en fantastisk träff, så nära som det bara går. Jag var tvungen att flytta tillbaka ansatsen lite, säger en nöjd Christian efter säsongens tredje sista tävling.

Ändå hade han vissa problem med banan på Friedrich-Ludwig-Jahnstadion som var årets Berlinarena, medan Olympiastadion byggs om inför fotbolls-VM.

- Banorna här är lite för mjuka för min smak. Men annars klaffade allting. I Bryssel förra veckan kände jag mig lite trött i benen men idag var jag mycket piggare.

Efter kanonträffen i fjärde omgången avstod Christian sitt femte hopp. Avståndet till tvåan och EM-femman Philips Idowu var då 17 centimeter. Av hans fem hopp var fyra över 17 meter.

Golden Leaguefinalens andre svensk, Patrik Kristiansson, stannade på femte plats på 5,70 i stavtävlingen.

Vann gjorde Europamästaren Alexander Averbuch från Israel på 5,80.

Marion Jones, Hicham El Guerrouj, Ana Guevara och Felix Sanchez delade potten på 50 kg guld när Golden League-säsongen avslutades i Berlin.

Guldet har ett värde av motsvarande 4,7 miljoner kronor.

Sprinterdrottningen Marion Jones, USA, 1 500 meterslöparen Hicham El Guerrouj, Marocko, och 400 metersstjärnorna Ana Guevara, Mexiko, och Felix Sanchez, Dominikanska republiken, delade årets guldpott i Golden League, som delas ut till de som vinner sin gren vid alla sju galorna. De fyra friidrottarna får vardera 12,5 kg guld, till ett värde av motsvarande 1,175 miljoner kronor.

Jones var först ut på 100 m och hade inga problem att vinna loppet, elva hundradelar före Tanya Lawrence, Jamaica. Klockan stannade på 11,01, vilket inte är något kanontid för den meriterade amerikanskan.

– Tiden spelar ingen roll, det viktiga var att vinna. Givetvis är guldet viktigt men viktigare för mig är att stanna obesegrad, sade en nöjd Jones efter loppet.
Världsrekordhållaren El Guerrouj distanserade värste konkurrenten Bernhard Lagat, Kenya, och kunde vinna på tiden 3.33,00.

– Benen sprang av sig själva, jag känner mig i storform, sade El Guerrouj, som också passade på att utlova ett världsrekordförsök vid GP-tävlingarna i Rieti, Italien.
Både Jones och El Guerrouj har varit med och delat guldpotten två gånger tidigare, båda 1998 och 2001. El Guerrouj har faktiskt vid ytterligare ett tillfälle vunnit alla Golden League-galorna samma år, men fick inte ta del av potten då han avstod GP-finalen. Samma regler gäller i år och det gäller alltså för alla fyra vinnarna att delta vi GP-finalen i Paris nästa lördag.
'
uevara och Sanchez dominerade även de sina respektive grenar, 400 m slätt och 400 m häck, precis som de har gjort under hela säsongen.

Noterbart för övrigt var att britten Dwain Chambers på nytt besegrade världsrekordhållaren Maurice Greene. Chambers vann her rarnas 100 m på 10,02 före amerikanen Coby Miller på 10,07. Greene blev bara sexa på 10,20.


TT

Mer läsning

Annons