Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Myllylä åka få i fred

Annons

Det är naturligtvis lätt att bli upprörd över att en före detta dopad skidåkare får vara med och tävla i det ärorika Vasaloppet.

Därför kanske det är lätt att förstå Rolf Hammars kommentar att Myllylä inte är välkommen

till Vasaloppet. Han tänkte nog

lite kort, där, han hällde helt

enkelt bensin på en eld som inte ens hade tagit sig, om man säger så.

Men nu brinner brasan, och då skall vi nog erinra oss några saker, innan vi kastar snöbollar på Myllylä eller ställer oss i vägen i fall han leder.

För det första är Myllylä vår gäst.

För det andra har han sonat sitt straff och det är inte hans fel att den flata idrotten inte förmår bestämma om livstidsdiskning av fuskare.

För det tredje är han nog inte ensam skyldig. Det förefaller inte helt otroligt, om man följer skididrotten, att dopning ses med mycket blida ögon i Finland.

Det allra enklaste vore förstås att testa Myllylä så fort han kommer till Sverige. Det gör klart om han i varje fall är ren eller dopad inför det här loppet.

Visst förstår jag "ärlig svensk" och alla hans polare i deras upprördhet inför diverse finska skidåkares come back efter avstängning.

Men kom också ihåg:

Det var vi svenska som tog f d dopningavstängda Ludmila Engqvist till våra hjärtan med Jerringpris och annat, när hon vann olympiskt guld och det var vi svenskar som gav brottaren Thomas Johansson dagbladsguldet året efter dopningsavstängning.

Låt den som kommer från ett land där dopning aldrig har konstaterats inom idrotten kasta första snöbollen efter Mika Myllylä.

Glöm framför allt inte att många kallade honom svensk, när han stod på topp, eftersom han är uppväxt i Trollhättan!

Och i så fall: Som svensk är han ju i gott sällskap med Ludmila och Thomas. Efter 30 år nära världens skidelit har jag dessutom sett tillräckligt mycket för att ha lärt mig att det inte finns mer än två kategorier elitåkare: Dopningsertappade och icke dopningsertappade! Det är ett fegt ställningstagande, men medge att det är heltäckande.

Åke Strömmer

Mer läsning

Annons