Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars tar tö kallt

Annons

- Jag känner mig helt lugn, eftersom jag vet hur mycket snö vi har lagrat, lugnar han.

Skidentusiasterna kan andas ut. Skidfesten på travbanan har lovat så mycket på förhand och att storpubliken drar in på Tunaslätten är ingen högoddsare. Det har ju gått bra för svenska skidlandslaget i vinter.

Framgångarna har kommit slag i slag. Senast under skid-VM. Mattias Fredriksson vinner världscupen sammanlagt och på torsdag kan brodern Thobias säkra slutsegern i sprintcupen.

- Jag hoppas på Thobias. Att sedan Jörgen Brink, som även är en duktig sprintåkare, också kan säkra tredjeplatsen i den totala världscupen gör inte tävlingen mindre spännande, säger filbunken Arvidsson.

Men det var som sagt det här med snötillgången.

- Det är lugnt, bedyrar Lars och fortsätter:

- Vi har karat ihop sju snöhögar, om vardera tusen kubikmeter, ute på Dala Airports landningsbana. Snöhögarna är hårda och de ligger i skuggan så att inte vårsolen ska tära på dem.

Hur mycket snö går det åt för att bygga upp skidspåren?

- Rent teoretiskt ska vi lägga på ett fyra decimeter tjockt snölager. Det går åt fyra tusen kubikmeter snö till det och vi har tillgång till sju tusen kubikmeter.

Lägg till det två till tre tusen kubikmeter så kallad "skitig snö", till att bygga upp bankroppens kullar med, så förstår ni omfattningen av detta mastodontarbete.

- På tisdag kör vi igång stora snösvängen. Vi börjar med att bygga kullarna och på onsdag morgon kör vi på den rena snön. Allt ska vara klart tills på onsdag kväll, slutar en lugn och nöjd Lars Arvidsson.

...och skidan den slinter.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons