Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läromästaren på besök hos sin elev i Rikkenstorp

Annons

Nils Holmdahl har i många år på ett framgångsrikt sätt varit delaktig i KFUM Örebros damlag i volleyboll och simhopparstjärnan Anna Lindbergs träning. Och då med inriktning på spänstträning.

Och metoderna som Holmdahl använder har arbetats fram av Juri Verkhoshanski.

Professor Verkhoshanski var i yngre år själv tränare i det gamla Sovjet. Men han blev eftersom allt mer intresserad av den vetenskapliga delen av träningen.

Och mest intresserade han sig för en gammal metod utarbetad av Lev Matvejev. En metod som handlade om att periodisera träningen.

- Men det var en mekanisk metod. Jag utgick mer från människans fysiska förutsättningar, förklarar Verkhoshanski.

Den här metoden fick sitt genombrott på 1960-talet och sedan dess är Verkhoshanski ansedd som världens främste inom idrottsvetenskapen.

Höjhopparen Valerij Brumel, trestegshoparen Igor Ter-Ovanesijan och spjutkastaren Janis Lusis är bara några exempel på friidrottare som nått stora framgångar tack vare Verkhoshanski.

Han har publicerat ett stort antal artiklar och böcker, som översatts till omkring 25 språk.

Tidigt tog Juri avstånd från dopning och han framförde åsikten:

"Att dopa sig eller hjälpa andra med otillåtna medel är ett erkännande att man inte har några idéer om hur träningen kan utvecklas".

Hans ställningstagande gjorde att han under ett antal år var avstängd från arbetet i Sovets olympiska kommitté. Men han togs till nåder igen sedan Sovjet tvingats underkasta sig det internationella motståndet mot dopning.

Efter Sovets fall flyttade Verkhoshanski till Italien och där är han verksam i dag. Han är bland annat engagerad i den italienska olympiska kommittén och i det nyblivna mästalaget i fotboll, Juventus.

Juri Verkhoshanski var förra veckan på ett tre dagar långt besök i Stockholm där han bland annat föreläste.

Och i helgen var det alltså Nils Holmdahl som hade äran att få ta emot proffessorn vars träningsmetodik anammats fullt av en handfull tränare i Sverige. Bland andra systrarna Kallurs tränare, Bengt-Erik Blomqvist.

- Och det bästa är att hans träningsmetoder i högsta grad är aktuella än i dag, påpekar Holmdahl.

Mer läsning

Annons