Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtar efter guld

Annons

För den idrottsiniterade i Dalarna är Mats Källberg mest känd som bordtennisspelare, med bland annat proffsspel i Tyskland och elitseriespel med J-O Waldner i Spårvägen på meritlistan.

För nio år sedan provade han på racketlon för första gången och blev fast direkt.

- I min första tävling var jag nära att besegra den då regerande svenske mästaren Peter Bittar och efter det fick jag blodad tand, säger Mats och skrattar.

Peter Bittar var dåtidens suverän i Sverige med bland annat sex SM-guld på meritlistan.

När Bittar drog sig tillbaka låg vägen öppen för Mats, men då klev en stockholmare vid namn Magnus Eliasson in i bilden.

Eliasson har dominerat svensk racketlon under 2000-talet och är dessutom regerande världsmästare.

- Ibland känns det lite hopplöst tack vare Magnus och han är förstås storfavorit i SM. Men han tränar också i snitt fyra timmar om dagen, betydligt mer än vad jag gör.

Mats trappar upp träningen en och en halv till två månader inför mästerskapen då han tränar tre-fyra pass i veckan.

- Pingisen har jag i grunden så den tränar jag inte så mycket. Det jag gnuggar mest är det jag är sämst på, squash.

Racketlon domineras internationellt av Finland och Sverige och det var i de länderna som sporten utvecklades.

- Jag tror finländarna hade stt första mästerskap ett år innan Sverige, 1987 eller 1988. VM i fjol hade cirka 200 deltagare och förutom Sverige är England, Skottland och Tyskland framstående länder. Dessutom finns det en kanadensare som är duktig.

I racketlon är räknesättet det samma som bordtennis tidigare hade. Man spelar ett set där först till 21 vunna poäng vinner grenen och den med flest poäng totalt i de fyra grenarna vinner hela matchen.

- Därför kan du inte vara dålig i någon av grenarna, då förlorar du. Magnus Eliasson är elitspelare i squash och det är nog med squashspelandet i grunden du har störst fördel. Då är du stark konditionsmässigt och dessutom påminner squash och badminton en hel del om varandra.

Inför den här säsongen gjordes den inbördes ordningen om. Sedan tidigare börjar man med bordtennis, men nytt är att badminton spelas före squash. Tennis avgörs som tidigare sist i programmet.

- Det gynnar mig eftersom jag med den nya ordningen har mina två bästa grenar först.

En sträckning i en ljumsken stör Mats Källberg inför helgens SM-spel, men det är inget som oroar honom speciellt mycket.

- Jag brukar nästan spela bättre när jag är halvskadad. 2002 blev jag trea i VM trots att jag hade en muskelbristning i ena vaden. Jag haltade omkring och kämpade som en idiot och det är nog min största prestation som idrottare, säger Mats Källberg.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons