Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väg utför för Olsson

Annons

I år kommer Hans Olsson, som hunnit bli 21 år, att få åka världscupen i det lilla svenska fartlaget tillsammans med rutinerade Patrik Järbyn.

Men säsongsinledningen hand-lade om slalom och en dundersuccé för Hans i grenen knock-out slalom i holländska inomhushallen Landgraff. En andraplats efter slalomspecialisten Mattias Hargin.

I kanadensiska Lake Louise skulle Hans få chansen att möta världseliten i störtlopp och Super-G. Det i en relativt snäll backe.

- Men jag åkte på feber och det gick inte alls som jag tänkt mig, konstaterar Hans.

- Normalt är det jobbigt värre att åka ett störtlopp, men med feber i kroppen ändå värre.

Resultatet i Kanada blev inte vad Hans hoppats, men så länge han orkade hängde han med. 16:e tid till den första mellantiden och en toppfart på drygt 120 kilometer i timmen blev Hans resultat.

Beaver Creeks beryktade pist - Birds of Prey/Golden Eagle - är en av världscupcirkusens allra tuffaste hang. Den startar i tunn luft på 3 401 meter över havet, och målet ligger på 2 726 meters höjd. Det innebär att den 2 451 meter långa banan faller 675 meter, det trots att den första biten är relativt lätt.

- Den första biten på några hundra meter är lätt. Men sedan kommer man till en kant och det är hur brant som helst, men framförallt tar branten aldrig slut. Det bara faller på hur länge som helst, beskriver Hans den beryktade pisten.

För Hans del var det klart negativt att det bara blev ett träningsåk. Birds of Prey kräver massor av erfarenhet för att hitta den optimala linjen och lära sig stå emot centrifugalkraften som vill trycka åkaren ur banan, in i de stora skyddsnäten.

Nu blev det bara ett halvt åk för Hans, han gick för rakt på och orkade inte svänga i tid.

I Super-G tog han sig dock ner, men rejält långt efter täten.

Pinsamt?

Nej, ingalunda.

Birds of Prey är nog den tuff-aste av alla störtloppspister. Det har nu Hans fått uppleva.

Hans dagar i Beaver Creek blev längre än planerat, då han fick chansen att köra slalom på söndagen. En försmak inför kommande kombinationstävlingar.

Men med högt startnummer och i kraftig blåst var Hans chanslös på det då hopplösa underlaget, chanslös och besviken.

För Hans Olsson väntar nu till helgen tre åk i franska Val d I`sere.

Först det traditionella störtloppet på lördagen, sedan en så kallad super kombination på söndagen. Det innebär ett kortare störtlopp och en slalomtävling samma dag. Just där kan onekligen Hans bli att räkna med, men fortfarande är det en lång väg till att nå världeliten i störtlopp och Super-G.

Hans Olsson från Mora är på väg.

OS ska han knappast räkna med men hans tid kommer.

Kanske redan i VM i Åre 2007.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons