Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landström x två = dubbelt silver

Annons

De båda fick nämligen hemmahjärtan att bulta lite extra genom att ta varsin andraplats i elitklasserna, väntad i Marias fall, högst oväntad i Johans.

- Det gäller att chansa lite, säger Johan mellan kramar och "grattis, grattis" efter sin stronga insats.

Vad som hände var att Faluåkaren gick från huvudklungan med drygt två varv kvar att åka på den 1,5 kilometer långa slingan inne på regementsområdet och sen överraskade med att kunna hålla både fart och avstånd ända in i mål.

- Det är väl inte för mycket sagt att det här är toppen hittills i cykelkarriären, säger 22-åringen, som inte riktigt hade koll på varvräkningen under slutdelen.

- Jag var rädd att jag gått loss för tidigt ett tag. Men å andra sidan är det lättare att hålla fart när man åker ensam än när man sitter mitt i en klunga, inte minst på en så här pass kurvrik och svår bana, säger han, Hoforsaren.

Som fick mer uppmärksamhet han än suveräne segraren Petter Renäng i Team Bianchi Nordics stjärnspäckade stall.

Den senare satsade på en utbrytning redan i mitten av tävlingen, efter drygt 35 minuters åkning således och med hjälp av bromsande lagkompisar i klungan kunde han se varv för varv öka ut försprånget, som i mål var nästan 50 sekunder till Landström.

- En fin helg för Bianchi-stallet i allmänhet och mig i synnerhet, konstaterar 22-åringen med Arvika som hemort och en blivande proffskarriär i utlandet i sikte.

- Jag har som huvudmål etapploppen den här säsongen. Går det bra där så är det väl inte omöjligt att jag tar klivet över till nåt proffsstall utomlands till nästa år. Men den saken är det stallchefen Tommy Prim som sköter, säger den tekniskt drivne värmlänningen, som förutom segern på söndagen kunde räkna in en andraplats från lördagen också i summeringen.

Damelitklassen blev en ren dalaaffär, när lördagssegrarinnan Monica Holler valde andra uppgifter istället.

Borlängeesset Åsa Hagberg och FCK:s Maria Landström, tvåa respektive trea i lördags efter Holler, lade ribban för högt för de övriga redan från start och följdes sen åt hela vägen in till mål.

Med ett halvvarv kvar såg Maria ut att ha kopplat grepp men under slutkurvorna satte Åsa in en rejäl stöt, passerade och kunde sen hålla undan på upploppet.

- Jag var helt inne på att det var mellan Maria och mig det skulle stå och ägnade en stor del av loppet (10x1,5 km) åt att kolla var man skulle kunna sätta in en slutstöt.

- Men man vet aldrig i ett sådant här lopp, när man kör ihop med en annan klass (damtävlingen samkördes med H 15-16, vår anm.) hur det ska arta sig på ett upplopp.

- Själv var jag i alla fall helt inne att jag nog borde vara först av Maria och mig in på upploppet om det skulle gå vägen, erkänner Åsa.

Som punkterade i fjol i GP-loppet i Falun men nu alltså fick en kärkommen revansch.

För Maria Landströms del handlar den innevarande säsongen mycket om att kunna hålla sig skadefri.

- Jag har opererat ett knä för en tid sedan och har inte kunnat förbereda mig som jag tänkt.

- Men nästa säsong hoppas jag en hel del på om jag får vara frisk och hel, säger 20-åringen.

Glad för egen del över en lyckad helg men kanske gladare ändå över brorsan Johans bragdlopp en stund senare under dagen.

Det var liksom den bedriften som fick publiken kring banan att tända till i det timslånga regn som föll över regementsområdet under herrtävlingen.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons