Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslaget för Tommy

Annons

Redan 1999 visade Tommy sig vara något alldeles speciellt i handboll. I samband med USM – där Samuelsdal slutade sexa – utsågs han av tränarna till årskullens bästa handbollsspelare i Sverige. Detta trots att han drogs (och dras) med diabetes, för vilket han måste ta insulin fyra gånger per dag.
Året därpå splittrades det duktiga Samuelsdalsungdomslaget. Spelarna spriddes över Sveriges olika handbollsgymnasier.
Tommy och hans kompis Gustav Rydegård kom till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg – och började båda vid sidan av skolan spela för sin favoritklubb; Redbergslid.
— Och det har gett oss mycket, säger Tommy, som är hemma hos mamma och pappa i Falun på jullov. Speciellt den hårdare konkurrensen i juniorelitlagen gör att man utvecklas.
Både Tommy och Gustav har kandiderat till en plats i juniorlandslaget.
— Fast egentligen trodde nog ingen av oss på möjligheten att ta oss dit, säger Tommy.
Men att Tommy har ögonen på sig är tydligt. De båda Redbergslidskillarna har varit med på flera uttagningsläger under senaste året. Efter riksläger tre tackade dock Tommy nej till vidare medverkan. Men Gustav fick fortsätta till fyran. Där blev han utsorterad.
— Men plöstligt hörde juniorlandslagsledningen av sig och undrade om jag ville vara med ändå, berättar Tommy. Och det ville jag naturligtvis.
Så nu åker Tommy på ett landslagsläger, där Sverige och Norge ska mötas i dubbla möten.
— Det är oerhört spännande, säger Tommy. Jag ser det här som en riktig bonus. Jag hade verkligen inte räknat med att bli uttagen – framför allt inte när jag hoppade av uttagningslägren.
Tommy trivs bra med att komma hem till Falun ibland - till föräldrarna och sin alldeles egna katt, som kanske inte riktigt förstår varför husse är borta så mycket.
— Men jag trivs väldigt bra i Göteborg också, säger Tommy. Jag har en flickvän där nere. Och många goda kompisar – inte minst i handbollsklubben.
Mamma och pappa träffar han också då och då. De åker gärna ner till Göteborg och andra orter för att se sin son spela olika cuper.
— Men så här till jul får man ändå hemlängtan, säger Tommy. Och det ska också bli jättekul att få träna ett pass med Samuelsdals IF när jag ändå är hemma. Och kanske hinner jag titta lite på bandy också...
Något långt jullov blir det dock inte. Redan på torsdag åker Tommy ner till Göteborg och Redbergslid igen. Och till flickvännen Emma!
LARS-ERIK MÅG
023-936 61
lars.maag@falukuriren.se

Mer läsning

Annons