Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAIK har sommarhockey

Annons

- Hockeyskola är ett namn som förpliktigar och vi har inte de resurser som krävs för att kalla oss det. Vi kallar det sommarhockey i stället.

Sommarhockeyn riktar sig främst till barn och ungdomar i Långshyttans närområde, som annars inte hade kommit iväg på någon hockeyskola.

De flesta deltagarna spelar i vanliga fall i Team L/S, men det är även ungdomar från Stockholm, Hedemora, Säter och Avesta med. Sommarhockeyn har varit igång sedan i fredags och avslutas i dag, tisdag. Till skillnad från hockeyskolorna är det ingen övernattning i anslutning till sommarhockeyn, utan de 75 deltagarna bor hemma eller hos släkt och vänner.

Sommarhockeyn har visserligen inte lika stora resurser som de traditionella hockeyskolorna, men har för den sakens skull inte gjort avkall på omväxling och kvalité.

Förutom ispass, fyspass och teorilektioner får ungdomarna även testa andra idrotter.

- Under de här fem dagarna får de prova på orientering, friidrott och aerobox. Dessutom har vi hyrt hela sportområdet så de har tillgång till gymnastiksal, tennisbanor, fotbollsplaner, elljusspår och mycket annat.

Sommarhockeyn handlar också om att ge ungdomarna värdefulla insikter att ha med sig i framtiden.

Styrkelyftaren Per Berglund pratar om kost och träning.

En domare föreläser om vett och etikett i rinken.

Claes Mankler pratar om etik och moral.

Och i stället för att ta in gästinstruktörer med stjärnstatus satsar man på att ta in duktiga instruktörer från Borlänge, Säter, Hofors och Långshyttan, som inte har hand om ungdomar i vanliga fall.

- Alla har något nytt att bidra med och det blir mycket mer omväxlande ispass, säger Håkan.

Dessutom var Janne Larsson, Ove Molin och Jonas Soling från Brynäs med på tre pass under söndagen.

Med små medel har arrangörerna lyckats få till ett fullspäckat program.

Från början var det tänkt att det skulle vara en tjejgrupp med på sommarhockeyn, men det var för få som anmälde sig.

En tjej är ändå med, och hon är van att spela med grabbar. Anna Pers, snart 13 år, spelar till vardags med Sellnäs killag i Borlänge, samt i damlaget i Långshyttan.

- Men det är roligast att spela med killar. Man får ta i mer då.

Anna har spelat hockey i tre år och är högerforward. Förutom hockey spelar hon även fotboll och rider, en kombination som inte är helt vanlig.

Syftet med sommarhockeyn är inte att den ska dra in pengar, utan att verksamheten går runt. Frivilliga föräldrar ställer upp med matlagning och annan assistans, allt för att minimera kostnaderna. Och Håkan Wahlberg har i stort sett bott i ishallen den senaste tiden.

Sommarhockeyn skiljer sig alltså från traditionella hockeyskolor på flera punkter.

- Målet är att ungdomarna ska säga att "det här var roligt" när de kommer härifrån. Vi vill ge ungdomar en meningsfull fritid helt enkelt, avslutar Håkan.

JENNY DANIELSSON

Mer läsning

Annons