Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagligt att sponsra MasarnaAvesta

Annons

Det strider inte mot kommunallagen att sponsra MasarnaAvesta.

Det har länsrätten i Falun slagit fast.

När Avesta kommun och speedwayklubben Masarna Avesta skrev under ett sponsringsavtal i samband med en presskonferens den 17 november i fjol gick vänsterpartisten och ledamoten i kommunstyrelsen Sinnika Rönnkvist i taket.

Hon bestämde sig för att överklaga avtalet till länsrätten. Sinnika Rönnkvist påstod att avtalet inte kommit till i laga ordning. Enligt henne hade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ulf Berg och kommundirektören Anders Friberg överskridit sina befogenheter när de beslutat att teckna avtalet.

Rönnkvist anförde bland annat att det inte fanns något förbehåll om godkännande i kommunstyrelsen. Därför skulle den inte kunna ta beslut i ärendet.

Avesta kommun har svarat med att förslaget om ett samarbete med Masarna-Avesta hade tagits fram av en arbetsgrupp som hade till uppgift att forma idéer kring marknadsföringen av Avesta.

Länsrätten konstaterar i sitt beslut att avtalet bara skrevs på symboliskt vid presskonferensen i november. Samtidigt hade parterna förklarat att kommunen måste fatta beslut i kommunstyrelsen för att avtalet skulle vara giltigt. Något som parterna var överens om.

När kommunstyrelsen behandlade ärendet den 5 december 2005 presenterades ett tilläggsavtal som reglerade den muntliga överenskommelsen och att avtalet skulle bli giltigt när kommunstyrelsen fattat beslut om det.

Nu har länsrätten avvisat Sinnika Rönnkvist talan. Men hon har möjlighet att överklaga beslutet till kammarrätten.

Tidningen har inte lyckats nå henne för en kommentar.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons