Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan bakom allt

Annons

Som överdomare, den som bevakar de övriga domarnas insatser och har rätt att ändra deras beslut, har Agneta Göthberg ett av de allra tyngsta och möjligen mest utsatta uppdragen.

Men också ett av de roligaste:

- Jag är ju med där det händer. Det är mycket givande. Samtidigt får Sverige ofta beröm för sina domare, eftersom vi anses vara pålästa och neutrala... ja, helt enkelt schyssta.

Agneta Göthberg har varit i varma Aten sedan den 8 augusti. Innan de olympiska spelen inleddes arbetade hon och den kvinnliga tekniska kommittén med ett nytt regelverk, som träder i kraft 2005.

- Det har varit en hel del jobb med utformningen. Sedan tillkommer en rad kurser internationellt innan regelverket, bedömningskoden, kan börja att praktiseras, berättar hon.

Aten-OS är hennes femte som domare. Dessutom har hon flera VM och EM bakom sig i karriären, som internationellt inleddes 1984.

Gymnastiken fick hon kontakt med 1974. I flera år var Agneta Göthberg Faluklubben Gymnos personifierad. Och hennes aktiva fanns med i landslaget.

- Jag la ner runt 30 timmar i veckan på gymnastiken. Dessutom jobbade jag som idrottslärare...

Hur orkade du?

- Gymnastik är så roligt, så givande, där har du svaret.

- Men i dag tror jag inte att så många skulle vilja lägga ner den tid som krävs för att nå framgångar inom gymnastiken.

- Förresten, en gymnasist kräver väldigt mycket träning från tidig ålder. I 16-årsåldern ska den aktiva tillhöra eliten, då måste man börja i tidig ålder.

Kontroversiell åsikt?

- Jag vet inte, gymnastik är tämligen skonsam för kroppen om träningen genomförs på rätt sätt. Anledningen till att Sverige inte står sig särskilt väl internationellt beror på våra problem att kombinera studier med tidskrävande träning, säger Agneta Göthberg, rektorn på Hälsinggårdsskolan.

Aten-OS 2004, som omgärdas av hög säkerhet ("att publik och funktionärer visiteras grundligt är inget man höjer på ögonbrynen för efter ett tag") och där snacket handlar om de dopningsmisstänkta hemmasprintrarna Kostas Kenteris och Ekaterini Thanou ("det är den stora saken här nere just nu"), blir hennes sista olympiska uppdrag.

- Jag ska trappa ner på mitt engagemang. Vad jag ska ersätta det med? Jag har inte bestämt mig än, men jag kommer nog ägna min tålmodige make Bo en hel del tid.

- Sysslolös, det kommer jag aldrig bli.

I dag finns hon med som överdomare i en final, sedan väntar en annan final i nästa vecka.

Den 25 augusti flyger Agneta Göthberg hem.

- Och i bagaget har jag nya erfarenheter.

- Att jobba med idrott internationellt ger väldigt mycket. Att möta nya kulturer gör att man växer som människa. Man blir ödmjuk inför livet och känner sig privilegierad, säger Agneta Göthberg, 61, still going strong.

Om nu inte klyschan vore så använd.

Hon skulle nog inte tycka om den själv.

Agneta Göthberg vill helst se framåt, inte bakåt.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons