Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kung Harald" regerar

Annons

- Att det sedan blir så att ett av elitserielagen inte räcker till i kvalserien, är det väl ganska naturligt att lag 13 i Sverige tar platsen i stället? Lägg därtill att Mora år efter år varit med i kvalet till elitserien, så är den här insatsen långtifrån lika skrällbetonad som det var när Väsby gick upp 1987, fortsätter Lückner.

Han har upplevt mycket under alla år som tränare. Men de senaste dagarnas händelser slår ändå det mesta.

- Ja, det är helt otroligt. Det är verkligen stort att vara med och ta upp ett lag i elitserien, även om jag tror att känslan hos Moraborna i sig är större än vad den är hos mig, säger Lückner.

Vad kände du under minuterna av väntan på slutsignalen i Leksand?

- Att en sådan här chans inte dyker upp varje år, men att blir det så blir det. Nu gick det vägen och jag kände en enorm glädje. För spelarna, för klubben, och inte minst för Jan Simons som har kämpat länge för det här.

Det är många Morasupporters som på allvar menar att du ska stå staty bredvid Gustav Vasa efter att ha fört laget till elitserien.

Hur ser du själv på din betydelse för den framgång laget haft den här säsongen?

- Någon staty blir det inte (skratt). Jag skulle vilja säga att man ofta överdriver själva tränarrollen. Oavsett om det går bra eller dåligt, är det alltid tränaren som hamnar i fokus. Men det går inte att trolla, utan det handlar alltid om ett teamwork.

- Jag har fått alla inblandade att ställa upp till fullo på den strategi och plan jag haft. Alla har trott på den, och alla har jobbat för den. Betydelsen av detta, får andra avgöra.

När började du ana att laget skulle ha kapacitet för att ta steget upp i elitserien?

- När vi gick in i Superallsvenskan och inledde den med ett par segrar. Spelet passade oss bättre där, och samtidigt växte vi som lag med ett par snäpp.

Plocka fram ytterligare en detalj som varit avgörande för avancemanget.

- Spelarnas vinnarskallar. Vi har spelat 70 matcher den här säsongen, träningsmatcher inräknade, och inte förlorat två matcher på raken. Inget lag i Sverige slår den sviten.

- I förlustmatcherna vi åkt på, tror jag det är bara två-tre gånger som jag inte tagit ut målvakten. Annars har vi varit med till slutet.

Någon påskvila blev det inte för Harald. Men någon dags vila blir det, innan jobbet med nästa säsong tar vid.

- Vi har mycket jobb framför oss, inget snack om den saken. Men vi måste våga ta det kallt och analysera läget, utan att rusa på för mycket. Vi ska inte ta några förhastade beslut.

Hur många nya spelare får vi se i Moradressen? Vilka försvinner?

- Nu rusar du på. Att vi behöver förstärka i alla lagdelar förstår nog alla. Ekonomin blir avgörande för vad vi gör, men vi ska på inget sätt äventyra klubbens framtid genom att dra på oss skulder. Det är det inte värt.

- Om vilka som försvinner, har jag inget att säga i dagsläget.

Rent sportsligt. Vad ska Mora sikta in sig på inför sin första säsong i elitserien?

- Inte slutspel i alla fall. Mora måste försöka etablera sig som ett elitserielag, och det är något som tar sina år. Titta bara på Timrå och Linköping.

- Hårt jobb kommer att krävas för att hålla näsan över vattenytan, och vi ska inte vara rädda för att hamna i kvalserien. Blir det en utökning till 14 lag i elitserien, kommer dessutom de fyra bästa lagen i kvalserien att gå dit.

Hur ser du på Mora IK:s totala organisation?

- På allsvensk nivå har den varit bra. Nu krävs det betydligt mer, och ett av problemen nu är att för få gör för mycket. Fler personer måste bli delaktiga i arbetet.

Har Mora IK något att göra i elitserien?

- Det har alla lag som kvalificerat sig dit. Vi ska göra allt för att lyfta oss ytterligare. Vi har en sommar på oss.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons