Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Christian

Annons

Det var en knockout.

Hoppet mätte 17,72, tre centimeter från hans världsårsbästa - och 44 centimeter längre än någon annan.

- Det var underbart att få på en sån fullträff i första hoppet, sade Christian Olsson.

- Jag har känt av pressen och sovit lite dåligt, så det var jätteskönt med den starten.

Han hade verkligen marginalerna på sin sida. Han var bara två ynka millimeter från övertramp - i stället for han i väg mot strålande 17,72. Hoppet var bara fem centimeter från hans årsbästa och kom i lätt motvind, 0,3 m/s.

- Det var verkligen nära, så jag flyttade tillbaka ansatsmärket lite efter det, sade han.

Christian Olsson fortsatte med en suverän uppvisning. Hans serie så länge det gällde något var 17,72-17,52-17,50-17,52-17 ,34-15,33.

Alla hans hopp som gjordes när det fortfarande gällde något var längre än konkurrenternas:

- Men jag var nervös hela vägen. Jag var absolut inte säker på guld.

- Jag försökte bara fokusera på mig själv och göra en bra tävling.

I slutomgångarna var Olsson lite besviken efter sina hopp. Han ville ju så gärna hoppa ännu längre, men tyckte inte att han fick till det.

- Det tredje hoppet kändes riktigt långt. Och jag försökte verkligen hoppa riktigt långt för att sätta spiken i kistan.

Det räckte till en utklassningsseger ändå. Bakom Olsson var det en tät medaljkamp. Den 21-årige kubanen Yoandri Betanzos tog silver med 17,28, Leevan Sands från Bahamas var två centimeter bakom och kubanen David Giralt missade bronset med tre centimeter.

Och i den tävling där Christian Olsson definitivt tog över trestegstronen tog karriären slut för hans stora konkurrent Jonathan Edwards. Tidernas främste trestegshoppare ställde upp i VM trots de uttänjda ledband han fick i högerfoten i GP-tävlingen i London för drygt två veckor sedan.

Han hade redan gjort klart att VM-finalen i Paris var hans sista tävling. Men han hade hoppats på en roligare sorti. Edwards avbröt båda sina två första försök mitt i hoppningen och fick bara 14,06 och 16,31 som resultat. Då gav han upp.

- Jag tror det är bra att en ny mästare tar över nu, så att inte intresset minskar för tresteg, sade Olsson.

- Det här är det största som har hänt mig. Det tar nog ett tag att fatta det här.

Den värdige arvtagaren sträckte glädjestrålande han armarna i luften när guldet var klart föra hans sista hopp. Till bastant publikklappning orkade han inte bjuda på ett sista 17-metershopp utan sprang genom gropen.

Det räckte och blev över ändå.

Christian Olsson är en betydande del i den enorma svenska framgångsvågen i friidrott. Han var redan som tanig 20-åring i Sydney-OS 2000.

Då var han inte mogen de stora uppgifterna och åkte ut i kvalet.

Men sedan tog hans rekordsnabba karriär fart. 2001 blev hans genombrottsår och följdes av säsonger med en hittills aldrig vikande utvecklingskurva.

Den 14 juni 2001 blev en milstolpe. Christian Olsson vann GP-tävlingen i Helsingfors, besegrade för första gången legendaren Jonathan Edwards - och landade för första gången förbi 17-metersmärket.

Sedan dess har han legat över 17 meter i 49 av 51 tävlingar. Han har hoppat över 17 meter 132 gånger.

I år är han obesegrad i alla sina elva tävlingar - och har ett segersnitt över 17,50.

Christian Olsson har en lång bit kvar till Jonathan Edwards titelnivåer. Men om inget oförutsett inträffar kommer 23-åringen att ta många stora titlar under lång tid framöver. Silver i VM 2001, guld i EM 2002, guld i VM 2003 - det är bara början.

Och 18-metershoppet kommer nog snart också. (TT)

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons