Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultanen har kul i Mora

Annons

Den här säsongen är den finske backen en av nyckelspelarna i det Mora IK som under juluppehållet parkerar på slutspelsplats.

- Sjunde plats är bra för oss och naturligtvis siktar vi på att vara kvar på rätt sida strecket. Januari blir en viktig månad med många tuffa matcher, säger han om fortsättningen på elitserien.

Vi träffar Jarno och hans familj i Morkarlby där de hyr ett hus.

- Man hinner inte med så mycket mer än hockeyn. Hustrun Ira får dra ett tungt lass då jag ofta är borta och när jag är ledig vill jag vara med familjen.

Förutom Ira och Jarno ingår även sönerna Joonas, 5 år, Joni, som fyllde 2 år i tisdags, samt Cockerspanieln Essi i familjen Kultanen.

Till skillnad från de andra spelarna från vårt östra grannland, som åker hem de få dagar som MIK är lediga, stannar Kultanen kvar i Dalarna.

- Vi kommer att fira jul här i Mora och vi får sällskap av Iras föräldrar.

Med två barn och hund är det inte så lätt att bara åka hem till Finland vid kortare ledighet. I stället har familjen Kultanen bjudit hit släkt och vänner.

- Vi har haft en hel del besök under hösten och alla säger att det är fint här i Mora.

Även Jarno och hans familj trivs mycket bra.

- Ja, det gör vi. Det är vackert här, särskilt nu när det kommit så mycket snö, säger han och kastar en snöboll mot Joonas.

Trots att Jarno bott i Helsingfors och inte minst Boston, där han under 3 år spelade drygt 100 matcher för NHL-laget Bruins, tycker han inte att Mora som ort är för litet.

- Har man familj spelar det inte så stor roll. Det där med att bo i en större stad är nog mer viktigt för de som inte har barn.

Kultanen trivs så pass bra att han inte är främmande för en fortsättning i MIK-dressen.

- Jag har pratat lite med Jan Simons (klubbdirektör), men än är det för tidigt att säga hur det blir. Joonas ska börja skolan om ett och ett halvt år och innan dess lär vi ha flyttat hem. Så det blir nog bara ett år till utomlands.

Jarno har studerat svenska i sex år, men pratar hellre engelska under intervjun.

- Det var väl 15 år sedan man läste svenska. Jag kan väl lite och lär mig hela tiden nya ord, men det är långt ifrån att kunna prata.

En som dock verkar behärska språket är Joonas, som blir 6 år i april. Han vill inte prata med undertecknad, men från rummet bredvid hörs det hur han på klockren svenska räknar.

- På dagis pratar han bara engelska med fröknarna och det är lite synd. Men han kan nog mer svenska än vi vet om.

Jarno är född i Luumäki, en ort som ligger 20 mil från Helsingfors. Han började spela ishockey då han var 7 år. Att han skulle satsa på hockey var dock långt ifrån självklart. Det hade lika gärna kunnat bli musik för hans del.

- Jag gick i musikskola när jag var ung och spelade trumpet till jag var 15 år. Men i dag kan jag knappt ta en ton. Jag kanske får till nåt ljud, men jag kan absolut inte spela, skrattar han.

Fotboll höll han på med till han var 14 år. Även golf och tennis har tillhört hans stora intressen. Det var när han var 21 år och debuterade i högsta finska ligan som satsningen på hockey blev riktigt seriös.

- Men jag har aldrig sagt att jag skulle spela i landslaget eller bli proffs utan tänkt att händer det så händer det.

Men landslagsspel har det blivit, totalt 12 A-kamper i den finska lejondressen.

- Alla mina landskamper spelade jag år 2 000. Bland annat var jag med i Sweden Hockey Games det året, men när det var dags för VM blev jag inte uttagen.

Senare på hösten samma år föll han för Boston Bruins locktoner. Under tre säsonger tillhörde han NHL-lagets organisation. De två första åren noterades han för 100 NHL-matcher, men den sista säsongen resulterade i allt annat än succé.

- Det blev bara två NHL-matcher. Jag hade problem med ett knä och större delen av säsongen blev det spel i farmarlaget.

Efter utflykten till Nordamerika blev det två säsonger i IFK Helsingfors, innan Kultanen kände att ville prova något nytt igen. Där kom Mora IK in i bilden.

- Harri Rindell var assisterande i Helsingfors. När han bestämde sig för Mora ringde han mig och hörde om jag var intresserad av att komma efter. Att jag kände Harri gjorde så klart valet lättare, han vet ju vad jag kan.

Ett val han inte ångrat.

- Jag är verkligen glad att jag hamnade här, säger han.

I Rindells lagbygge är Kultanen en oerhört viktig pusselbit, inte minst med sin rutin från NHL och landslagsspel. Med sina snart 33 år är han klart äldst i det så annars ungdomliga MIK.

- De andra i laget påminner mig ofta att jag är äldst, men det är inget som stör mig. Jag känner mig inte gammal. Det finns ju de som är mycket äldre än jag som spelar i elitserien.

Vad tycker då Kultanen är största skillnaden mellan svensk och finsk hockey?

- Det är mer fysiskt spel i Finland och överlag så är spelarna här i Sverige mer tekniska. Det är också mycket jämnare i elitserien jämfört med hemma. Här kan alla lag slå alla, till skillnad mot i Finland om Kärpät skulle möte Pelicans. Där kan man vara säker på att Kärpät vinner.

Jarno tror att han har två, tre år kvar inom topphockeyn. Troligen blir det bara en säsong till utomlands och förhoppningsvis i Mora.

- Jag har absolut inte stängt någon dörr och det kan mycket väl bli så, säger den sympatiske backen som ska hjälpa MIK till föreringens första SM-slutspel.

Innan vi önskar varandra en god jul säger Jarno:

- Tomas Skogs, som jag har bredvid mig, är en riktigt duktig kille. Han gör hela tiden ett stort jobb och jag skulle absolut inte vilja byta bort honom.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons