Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i Superettan

Annons

Då skulle Hammarby, Norrköping och kanske även Halmstad trilla ur högsta serien och spela Superettan-fotboll 2003.

Sedan seriesystemet ändrades och Superettan föddes 2000 har landets näst högsta serie lyckats hålla mer än hyggliga publiksiffror, mycket tack vare att just ett par, tre publikmagneter funnits med.

För två år sedan var det Malmö FF och Djurgården, i fjol Kalmar FF, Landskrona och Gais.

- Det är klart att det minskade intresset delvis har med det att göra, nu är Häcken och Trelleborg nere och det ger ju en annan effekt, säger Engvall.

Men de Superettan-klubbar TT har talat med tror inte att kändis-

lagens vara eller inte vara i serien är enda orsaken till att publiksiffrorna dalat från drygt 2 000 premiäråret till strax över 1 300 i år.

- I sommar tror jag VM har spelat in, folk har fått sin del av fotboll från Japan och Sydkorea och där har vi tappat en del.

- Men vi måste också jobba hårdare med inramningen kring matcherna, det måste hända mer och där är vi för dåliga, säger Sven Engvall.

Gefle har sänkt sitt åskådarantal med över 600 personer jämfört med i fjol.

Även Brage, IFK Malmö, Café Opera, Mjällby, Västerås och inte oväntat fjolårsallsvenska Häcken och Trelleborg ser liknande trender och hela nio klubbar har ett snitt under 1 300 åskådare, medan endast Öster och Mjällby ligger över 2 000-strecket.

VSK är en av klubbarna som drabbats hårdast.

- Smärtgränsen är nådd. Jag trodde vi skulle öka i år, men det har blivit tvärtom. Händer inget gör vi en förlust på ett par hundra tusen kronor, säger ekonomiansvarige Rune Larsson.

- Vi måste synas mer. Ett spelprogram och en tidningsannons på matchdagen räcker inte.

Rune Larsson är rädd för att svackan inte bara är en trend.

- Långsiktigt kan det bli svårt att rekrytera spelare och ledare till en klubb som inte har publik. Jag tror vi och förbundet måste sätta oss ner och diskutera vad man ska göra. Kanske kan två Superettanserier vara en tanke, där resorna blir kortare och matcherna förhoppningsvis mer publikvänliga, säger Larsson.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) vice ordförande Bengt Madsen är medveten om problemen i den näst högsta serien.

- Vi är absolut inte nöjda, varken vi eller Svensk Elitfotboll (SEF). För oss är Superettan en hjärtefråga och vi jobbar på olika sätt för att få fart på intresset, bland annat med att hjälpa till att arrangera matcherna, säger Madsen.

Tänker ni kompensera klubbarna ekonomiskt?

- Nej, vi ger inga bidrag alls.

Men VM måste väl ha snott en del publik?

- Det har den och SEF tänker bidra med 50 000 kronor till varje förening för förlorade intäkter. Men sedan måste klubbarna själva jobba som fanken med sina arrangemang, det är viktigast tillsammans med mediebiten. (TT)

MATHIAS GURESTAM

Mer läsning

Annons