Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget i Irak påverkar idrotten

Annons

Onsdagskvällens matcher i NBA-basketen avbröts eller senarelades då USA:s president George Bush höll sitt tv-tal och förklarade att kriget mot Irak nu hade börjat.

Sedan rullade matcherna på igen.

I NHL-ishockeyn blev en match uppskjuten, Colorados hemmamatch mot San Jose. Men i det fallet handlade det om vädret och snöstorm i Colorado och delar av Wyoming.

Däremot meddelade arrangörerna av Washington Marathon sent på onsdagskvällen att loppet, som skulle ha avgjorts på söndag, ställs in. Arrangörerna berättade att de fått mer än 1 200 brev per e-post från löpare som uttryckte farhågor för att delta och arrangörerna själva tyckte inte de kunde garantera säkerheten för de 6 800 löpare från 15 nationer som anmält sig.

Däremot kommer ett evenemang som VM i konståkning i Washington nästa vecka att avgöras som planerat. Och proffsligorna i ishockey och basket, där slutspelet snart inleds, går vidare. Både NBA-basketen och NHL-ishockeyn såg över säkerheten i samband med terrorattackerna den 11 september 2001 och där finns, enligt organisationerna, ingen osäkerhet. I dagsläget är det inte aktuellt att avbryta säsongen.

- Våra två största tillgångar är våra fans och spelare och vi vill se till att alla är säkra. Om några matcher ska ställas in är för tidigt att säga nu. Det får vi i så fall ta ställning till längre fram, sade NBA:s talesman Tim Frank.

Den andra deltävlingen i formel1-VM, Malaysias GP i Sepang, kommer också att genomföras som planerat. Ett beslut som världsmästaren Michael Schumacher, Tyskland, applåderar.

- Jag tror att säkerheten är under kontroll. Vi blundar inte för vad som händer, och naturligtvis blir vi väl alla påverkade på något sätt. Men rent säkerhetsmässigt tror jag nog att allt har gjorts inför det här loppet, sade han.

Kriget får heller inga konsekvenser för pågående VM-arrangemang i cricket i Sydafrika och skidskytte i Ryssland. Däremot har Internationella skidskytteförbundet bett arrangörerna att förstärka säkerheten runt USA:s och Storbritanniens lag.

Mer läsning

Annons