Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver gemensamt regelverk

Annons

Hörnstenen i kampen mot dopningen.

Så karakteriserar IOK-presidenten Jacques Rogge det regelverk som världens idrottsorganisationer och regeringar ska ta ställning till under tre dagar i Köpenhamn.

Rogge vill stänga de olympiska arenorna för dem som inte ansluter sig till Wadas antidopningskod.

- Det finns ingen plats i OS för organisationer som inte accepterar att följa koden, sade den internationella olympiska kommitténs president när konferensen började på måndagen.

Den handlar om att anta den internationella antidopningsbyrån Wadas tredje kod.

Att komma överens, nå konsensus, i kampen mot dopningen.

Att få en standardisering och harmonisering av reglerna i antidopningsarbetet i världsidrotten.

- Fyra år har gått sedan IOK anordnade den första konferensen om dopning. De närmaste tre dagarna avgör Wadas framtid. Wada står vid en korsväg. Om alla organisationer och regeringar accepterar koden så har vi lagt hörnstenen till fortsatt arbete mot dopning.

Jacques Rogge pekade inte ut någon, men hade väl det internationella fotbollförbundet (Fifa) i tankarna när han utfärdade bannbullan.

Den stora, mäktiga fotbollen sätter sig på tvären när det gäller förslaget att dopningsdömda ska avstängas och sättas i karantän under två år.

Fotbollen uppfattar karantängränsen som vägledande. Fifa vill ha möjlighet att utdöma både strängare och mildare straff. Av samma uppfattning är det mäktiga internationella cykelförbundet (UCI).

- Tänk om en 17-åring är proffs i någon klubb och läkaren där sätter en spruta i honom. Ska en så ung man stoppas i sin karriär, när han inte visste vad han fick i sig? sade en Fifa-representant retoriskt till TT.

Tvåårsregeln väntas uppta en stor del av debatten innan konferensen är över vid middagstid på onsdag.

Ordväxlingen blir säkert livlig.

- Kanske är ett av problemen mot dopning att så många ska tycka. Men kan man inte ansluta sig till ett gemensamt regelverk så har man inte i OS att göra, sade Tomas Gustafson, olympisk guldmedaljör i skridsko, nu i styrelsen för Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Sveriges idrottsminister Mona Sahlin fanns också på plats i kongresskomplexet Bella Center.

- Jag hoppas att de kommer till skott, att vi får den här koden. Förslaget är början på en process, vid nästa tillfälle kan man höja ribban ytterligare i antidopningsarbetet. Det känns som att intresset har ökat hos regeringarna, sade Mona Sahlin till TT.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons