Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens om målet

Annons

När Magnus Helin värvades från Forssa, i konkurrens med skånska Högaborg, så kompletterades bilden av lagets sista utpost på ett alldeles utmärkt sätt.

Både Gerhard Andersson och Magnus Helin är två målvakter med framtiden för sig, har Bernt Ljung sagt.

Han bör ju veta, Bragetränaren, efter alla år i både allsvenska och landslagssammanhang.

- Och det var i mångt och mycket för att Bernt var tränare i klubben som jag valde Brage, berättar Helin, 24-åringen, vars övergång från grannen Forssa tog tid.

Spelklar blev han inte förrän till cupmatchen i Hudiksvall i måndags.

- Men jag var aldrig orolig. Tids nog ordnar det sig mellan klubbarna har jag tänkt hela tiden, förklarar han.

Magnus började fotbollsbanan som junior i Forssa för att sedan ta klivet över till Malungs IF, innan flytten tillbaka till Forssa till fjolårssäsongen.

193 centimeter lång och med runt 90 kilon att ta till i duellerna inger han onekligen respekt, Helin.

- Men än är jag förstås lite orutinerad i sammanhanget. Och det finns alltid saker att förbättra. Men jag tycker jag är på god väg. Vi har ju egen målvaktstränare i Brage, vilket är viktigt.

- Dessutom är det både mycket och hård träning hela tiden, vilket ju måste ge resultat. Själv känner jag mig betydligt starkare redan än då jag började träna med Brage, försäkrar Magnus, som till vardags jobbar som fritidspedagog och förskolelärare.

För Gerhard, "Gurra" bland kompisarna, innebär årets säsong hans fjärde i Brage, sedan han tog klivet över efter en säsong i Slätta.

Innan dess gick han fotbollsgymnasiet i Sundsvall, hade Harmångers IF som moderklubb och gjorde två säsonger i Hudiksvalls ABK och en i Motala AIF innan flytten till Dalarna.

Spänst och temperament är två saker som kännetecknar Gerhards målvaktsspel.

- Jag friidrottade mycket tidigare, där byggde jag upp mycket.

- Vad gäller temperamentet, eller hellre tävlingsinstinkten, så får det inte bli så att man blir hispig. Den saken har jag jobbat mycket med och i dag tycker jag själv att jag är både lugnare och stabilare än tidigare. Det känns bra både fysiskt och psykiskt just nu, försäkrar 27-åringen.

"Gurra" säger sig ha haft en bra dialog hela tiden med målvaktstränare Ulf Jacobsson, som nu på grund av arbete på annan ort lämnat över till Anders Adriansson.

- Det ska nog gå bra det också. Anders är en lugn person, som hela tiden lyssnar till det vi målvakter har att säga, har Gerhard konstaterat.

Laget som helhet då, hur ser du på det?

- Vi är ett stabilare och fysiskt starkare lag än tidigare. Jag tycker det finns möjligheter till att det kan bli en väldigt intressant säsong det här, siar Gerhard.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons