Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar sportchefens lön

Annons

- Vi har känt att vi från kommunalt håll vill kliva in och finnas med i större grad än tidigare. I flera års tid har kommunen gått in med ett ekonomiskt bidrag till Svenska skidspelen AB för genomförandet av tävlingarna.

I ekonomiska medel avsätter kommunen inför 2006 totalt 1 868 000 kronor till Svenska skidspelen, men till skillnad mot tidigare kommer de avsatta pengarna i fortsättningen att stanna kvar inom kommunen.

- I stället står vi för personella resurser som sportchef och kanslipersonal, och vi ansvarar också för att arenan ska vara i topptrim till tävlingarna, säger Helen Lott.

Det var efter vårens stora turbulens kring Svenska Skidspelen, och ett skakigt ekonomiskt resultat, som ett intensivt arbete startade med att se över skidspelens organisationsform.

Utgångspunkten för arbetet var att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för de ideella föreningarna i Falun, som står som arrangörer för världscuptävlingarna.

Nu har det arbetet lett fram till att ett nytt avtal, som reviderats i omgångar, ska kunna slutas.

Huvudavtalet skrivs mellan föreningen Svenska skidspelen och kommunens trafik- och fritidsnämnd. Också det är en nyordning.

Kommunstyrelsen ger helt enkelt trafik- och fritid uppdraget att stötta arrangören och genomföra tävlingarna på bästa sätt.

- Det känns bra att visa att vi kan skapa resurser för genomförandet av stora arrangemang, säger Lott.

För meningen är att fler klubbar ska kunna använda sig av den nya projektgrupp, med sportchefen Tomas Jons i spetsen, som nu byggs upp.

- Vi hoppas på det här viset att fler klubbar ska våga söka stora arrangemang, oavsett om det gäller ett veteran-VM på skidor, eller en världscuptävling i orientering, säger Helen Lott.

- Det är viktigt att sätta Falun på kartan. Gör vi Falun attraktivare och får folk att flytta hit, då får också kommunen tillbaka sina satsade pengar, fortsätter Lott.

Varför har inte detta gjorts tidigare?

- Ingen har riktigt kommit på idén tidigare. Men nu känns det här som ett jättelyft, och framöver ska vi se till att skapa ett nätverk, där klubbarna kan få stöd av varandra också, att hjälpa varandra.

När det gäller Svenska skidspelen är parterna ense om, som det står i det nya huvudavtalet, "att särskilt arbeta med och analysera ekonomin för genomförandet av Svenska skidspelen. Parternas målsättning är att arrangemanget på två års sikt måste visa ett acceptabelt resultat".

Vad innebär det?

- Att få det hela att gå runt, och att kommunen inte behöver släppa till mer pengar än de som redan är avsatta.

- Men viktigt är också att få en lugn och ro i organisationen som fixar det här, att vi slipper allt tjafs som varit. Svenska skidspelen ska vara en positiv grej, och det blir också ett viktigt mål att jobba mot, säger Helen Lott.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons