Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klubbarnas ansvar"

Annons

Varje vecka spelas mängder med pojk- och flicklagsmatcher och det är inte enkelt att få ungdomsdomarna att räcka till. För att seriesystemet ska fungera krävs att unga spelare vill vara domare, och att klubbarna hjälper till i rekryteringen.

- Det brister i ungdomsfotbollen i vissa föreningar, säger Frank Norgren.

Västerbergslagen fotbollsdomarklubb är inte de som aktivt ska leta domare bland de lokala lagen. De är en samordningsorganisation som bland annat står för utbildning.

- Det är föreningarna som har verksamheten. De måste ta sitt ansvar och plocka fram domare, säger Norgren.

Förra året utbildades 86 domare i Dalarna. Till i år har cirka 80 procent av dem slutat. De håller i ett år, men steget till elvamannafotboll blir för stort.

- Sjumannadomare finns det rätt gott om, det är på elvamanna det blir problem, fortsätter Norgren.

- De får mycket stryk i början. Offsideregeln kommer in och alla tror sig kunna den bättre än domaren, som kanske bara är 15 år. De pallar inte.

Men allt är inte mörker. På högre nivå är Västerbergslagen välrepresenterat då det finns gott om förbundsdomare i området. En av dem är Tony Håkansson, som ni kunde läsa om i gårdagens NLT.

- Det är svårt att få fram elvamannadomare, menar även han. Det finns så mycket annat än fotboll att göra nu. Det blir färre och färre spelare och då blir det också färre domare.

För att komma tillrätta med problemet med ungdomsdomare har Dalarnas Fotobollsförbund genomfört en rekryteringssatsning. Varje domarklubb har nu en rekryteringsansvarig med uppgift att få fram nya domare.

En av de metoder Västerbergslagens domarklubb använder sig av är träffar på vårkanten då ledare från de lokala föreningarna bjuds in.

Även där kan de se vilka klubbar som arbetar mest med att få fram nya domare.

- Östansbo hade många ledare med då, säger Frank Norgren. De har nog också flest domare för sin egen verksamhet.

Inte nog med att många slutar när de börjar döma elvamannafotboll, de bästa tar förbundet för att utbilda och ge matcher på högre nivå. Resultatet blir naturligt.

- Det finns inte tillräckligt med domare. Det är i ungdomsserierna det är problem, förtydligar Frank Norgren.

MAGNUS ÖSTLUND

Mer läsning

Annons