Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiker får SM-status

Annons

Men vägen dit har varit lång och kantats av diskussioner.

- Redan i höstas fick vi en förfrågan från Svenska Simförbundet, först i förra veckan fattades beslut i frågan. En rad teknikaliteter tog nämligen sin tid att reda ut, berättar Arne Almgren och framhåller:

- Någon konkurrent om SM-tävlingen har vi, hur som helst, inte haft. Någon motsvarighet till Vansbrosimningen finns ju inte i Sverige.

Tävlingsledaren är nöjd med att Vansbrosimningen, som avgörs söndagen den 11 juli, får SM-status, men han önskar att beslutet hade kommit något tidigare.

- Då hade vi fått chansen att "slå på trumman", det vill säga att marknadsföra arrangemanget mer än vad vi nu har gjort. Och kanske hade även sponsorintäkterna ökat om handläggandet hade gått snabbare.

Det tre kilometer långa loppet, som avgörs i Vanån och Västerdalälven, har vunnits av samme man två år i följd...

- ...och Anders Olsson från Hudiksvalls SS är en favorit också i år, hävdar Arne Almgren.

Några andra affischnamn?

- Inte i dagsläget. Dock kommer med största sannolikhet flera elitsimmare att anmäla sig någon dag före start, precis som falllet är med Vasaloppet, till exempel.

På damsidan har fjolårssegrarinnan Mia Brodén, Falu SS, aviserat att hon inte deltar.

- Men det kanske hon gör ändå, funderar Almgren och utvecklar sin tankegång:

- Med tanke på att Vansbrosimningen blir ett mästerskap borde tävlingen locka en sådan tjej, som verkligen har chans att vinna och då ta hem det första långlopps-SM-guldet.

Mia Brodén står dock fast vid vad hon tidigare har sagt:

- Jag kommer inte att simma Vansbrosimningen, eftersom tävlingen ligger för nära sim-SM.

I går var 3 902 simmare anmälda till Vansbrosimningen medan 2 369 hade anmält sig till Tjejsimmet, som avgörs lördagen den 10 juli. Förra året kom 4 223 simmare till start i söndagstävlingen. Arne Almgren tror på samma siffra, kanske till och med en högre.

- Prognoserna säger att deltagarna blir fler. Men prognoser är prognoser, först på tävlingsdagen vet vi det exakta antalet startande.

Tävlingsledaren Almgren följer även en annan prognos, den för vädret.

- Den hittills kalla sommaren har gjort att vattentemperaturen är låg. I dag (onsdag) ligger den på runt 15 grader, men på tävlingsdagen kommer den att vara runt 20 grader, det kan jag nästan lova.

- Vad som kan ställa till det för oss är ett hastigt regn, som kyler ner ytvattnet.

Annars blir Vansbrosimningen het.

Hetare än på länge?

Fotnot: Tävlingssimmarna i Vansbrosimningens startgrupp 1 deltar i mästerskapet. Tävlingen är indelad i fyra klasser: herr, dam samt herr- och damjunior.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons