Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas tillbaka - igen

Annons

För drygt ett år sedan hoppade Klas Persson oväntat av rollen som coach för IBF Faluns damlag.

- Jag kände att jag behövde en stund att vila upp mig, säger han.

Under det senaste året har hans enda innebandyuppgift varit den som assisterande förbundskapten för U19-damlandslaget.

- Det har varit ovant att inte haft någon träning att gå till, men under hösten var det också ganska skönt. Nu under våren har jag dock känt att jag haft onormalt mycket fritid, säger Persson.

Det är också i vår som suget och glädjen till innebandyn kommit tillbaka.

- Varje gång jag har kommit till en samling med U19-landslaget har jag känt att det varit roligt och jag har även lärt mig en hel del om både coachning och mental träning i och med mina studier på högskolan. Det blir kul att prova några av de sakerna också.

Den nye coachen och huvudansvarige kommer fortsätta både jobba sina 80 procent på HL Display och plugga mental träning och idrottspsykologi, samt även fullfölja sitt kontrakt med U19-landslaget som går ut 2005.

- Jag har en arbetsgivare som ställer upp bra.

- När det gäller U19-landslaget så har vi ett VM i november som gör att jag kommer att missa en match, i övrigt inget vad jag vet, säger Klas Persson, som själv sett till att han får ett ovanligt starkt team runt om sig.

- Mina erfarenheter genom åren och att man jobbar så här inom landslagen har gjort att jag kommit fram till att det är de här rollerna som behövs i en ledarstab. Det var en av punkterna som jag pekade på när Mats (Andreasson, sportchef) och Patrik (Bäck, herransvarig) frågade vad som skulle krävas för att jag skulle hoppa på det här. Den andra var att det skulle vara personer som fungerar tillsammans, som kan ge varandra energi. Vi kommer ha kul, och förhoppningsvis smittar det av sig på laget.

Klas Persson får samma roll i herrlaget som han hade i damlaget 2001-03.

Persson, som innan han kom till Falun tränade Pixbos damer, Mölndals herrar och Partilles damer samt var assisterande förbundskapten för det svenska damlandslaget, har dock inte coachat herrar på fyra år.

Hur mycket sämre herrcoach har du blivit?

- Jag tycker jag blivit mycket bättre. Jag ser det som en styrka att ha jobbat med både killar och tjejer.

Men det är stor skillnad på spelet.

- Jo, det är helt annat tempo och intensitet. Men här har även "Polo" en viktig roll som taktiskt ansvarig. Vi ska bygga vidare på förra säsongens spel, som vi såg höll även mot elitserielagen, samtidigt som vi ska bli mer konsekvent aggressiva i vårt försvarsspel.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons