Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med 14 lag i elitserien

Annons

Frågan om utökningen av antalet elitserielag har diskuterats flitigt det senaste året.

Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet förhandlar fortfarande kring framtida serieutformning, men uppgifter gör gällande att de båda parterna är överens om att utökning av antalet lag i elitserien kommer att ske först till säsongen 2005-06.

Därmed skrotas planerna, som bland annat Svenska Hockeyligan och elitserieklubbarna förespråkat, att genomföra utökningen redan till nästa säsong.

De elitserielag som hamnar i kvalserien den här säsongen, i dagsläget ligger Leksand och Mif Redhwaks på kvalplats, får därmed tuffare att behålla sin elitseriestatus eftersom de sex kvalserielagen, även den här säsongen, kommer att göra upp om två platser.

- Vi klubbdirektörer har ett möte på fredag där den här frågan ska diskuteras, så i dagsläget vet jag egentligen inte mycket om det här.

- Men jag har tidigare ställt mig bakom utökningen till 14 lag och hade gärna sett utökningen redan till kommande säsong. Nackdelen med det är att förutsättningar kring upp- och nedflyttning i så fall inte var klart när säsongen startade, säger Jonas Bergqvist.

Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons är glad över en utökning till 14 lag och inte det minsta förvånad att utökningen genomförs först nästa år.

- Det är en självklarhet att så sker, när du går in i en säsong måste du alltid veta om förutsättningarna, säger Jan Simons och fortsätter:

- Vi inom allsvenska hockeyföreningen har jobbat för 14 lag i elitserien i många år och för oss känns det här som en seger.

Utökningen till 14 lag i elitserien välkomnas alltså av de två starka ledarna för länets två bästa hockeylag.

- Med 14 lag breddas hockeyn och elithockey kommer att spelas på flera orter. Dessutom tror jag att juniorhockeyn utvecklas av det, det kommer helt enkelt att finnas plats för fler svenska hockeyspelare i elitserien, säger Jonas Bergqvist.

Det är dock inte alla elitserieklubbar som ställer sig positiva till en utökad elitserie.

- Nej, vad jag hört så är det tre elitserieklubbar, däribland Färjestad, som inte står bakom en utökning av elitserien, säger Jan Simons.

Fotnot: Det slutgiltiga beslutet om ett framtida seriesystem tas av Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i sommar.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons