Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för jätteduellen

Annons

Det är länge sedan Christian Olsson inte nådde över 17 meter i en tävling. Och det är länge sedan han slutade se Jonathan som oöverkomlig.

- Jag har en helt annan känsla nu än inför VM förra året, sade Olsson efter sitt enda kvalhopp på Olympiastadion på tisdagen.

- Fast jag ledde i finalen då kändes det som om jag var tvåa. Edwards var för bra. Då kändes det som om jag kunde slå alla utom Edwards. Nu vet jag att jag kan hoppa längre än alla.

Bakom självförtroendet ligger det faktum att Christian Olsson varit världens jämnaste trestegshoppare i år. Den grånade Jonathan Edwards har hoppat längre, men inte med samma säkerhet som Olsson.

Det som möjligen kan störa ritningarna inför den tilltänkta guldkampen med Jonathan Edwards på torsdag kväll är Phillips Idowu.

Den 23-årige britten slog plötsligt till med personbästa 17,68 i Samväldesspelen och i EM-kvalet lade han sig långt före Edwards 16,99 och Olssons 17,01 med ett mäktigt förstahopp på 17,54.

- Han har haft stora problem med tekniken. Men det var ett riktigt bra hopp i dag, sade en föga orolig Christian Olsson.

- Det spelar ingen roll vad han gör nu. Jag vet inte om han försökte psyka mig eller om han är så laddad att han bara måste hoppa max. Han har definitivt en formtopp.

Den 22-årige göteborgaren är dock synbarligen tillfreds med sin egen form. Med sitt hopp klarade han kvalgränsen på 16,80 galant och kunde börja ställa in sig på torsdagens final direkt. Men kvalhoppet var långt ifrån en fullträff.

- Det finns väldigt mycket mer att ge. Jag kände att det skulle väldigt mycket till för att inte klara kvalgränsen. Jag ville inte trampa över och stannade nästan upp vid plankan.

- Man kan aldrig vinna ett kval. Därför är det svårt att ha den där riktiga koncentrationen. Det gäller bara att ta sig igenom.

Vad krävs då för att ta EM-guld?

- 17,80, kanske uppåt 18 meter.

Och det ska han nå då det verkligen gäller.

- Jag känner att jag inte behöver träna. Jag ska kanske jogga i morgon, annars ska jag bara ta det lugnt.

Christian Olsson har förärats egen bostad i Olympiabyn, som för första gången sedan OS 1972 fungerar som bostadsområde för aktiva, men är inte alldeles nöjd med detta.

- Det blir inte mycket snack direkt, konstaterade han. Jag måste försöka få tag på en tv. Vi har bara fått två stycken i truppen. Och det finns ingen musik. Men boendet är helt okej.

- Men mina föräldrar är här, så jag ska träffa dem.

Och han ser fram mot torsdagens final.

- Det finns inget bättre än att få tävla i ett mästerskap. Antingen gillar man det eller också våndas man.

Christian Olsson tillhör den första kategorin.

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons