Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth och Tina är redo för finska rallyt

Annons

Rallyt i Finland räknas som det snabbaste av alla VM-rallyn, med många gupp och långa flygningar i luften och givetvis massor av publik.

Kenneth som är fabriksförare åt Skoda tillsammans med sin kartläsare Tina Thörner kommer att köra en Skoda Octavia WRC 3 som gör premiär i Finska rally. en lite vassare modell än den Kenneth och Thina kört dom andra 8 WRC rallyn med i år. Skoda som har 102 års rallytävlande bakom sig är för andra året med i alla 12 VM-tävlingar.Skoda har jämfört med andra en liten budget på cirka 17 miljoner för varje tävling och personalstab på 50 personer vill man var med och slåss om märkespoäng.

Jämfört med till exempel Peugeot som har en budget på över 50 miljoner och personalstab på 150 personer för varje tävling .

Rallyt startar idag torsdag med en publiksträcka på två km. Fortsätter sen på fredag och avslutas på söndag eftermiddag. Då har man avverkat drygt 400 km specialsträcka fördelat på 22 sträckor. Totalt med alla transportsträckor kommer Kenneth Eriksson och Tina Thörner i sin Skoda Octavia avverkat 171 mil på 3 dagar vilket gör det finska rallyt till ett av dom kortaste i kilometer räknat.

- Jag gillar att åka rally i Finland. Det är ett av de snabbaste rallyn. Mycket snabbt rally men också mycket svårt. Jag tror att vi kan höja ambitionerna med vår nya Octavia, men det blir fortfarande svårt att slå Ford och Pegeuot säger Kenneth.

Förutom Kenneth och Tina kommer 4 svenska ekipage till start idag. Thomas Rådström med kartläsaren Denis Giraudet i en fabrikskörd Citroën xsara.

Både Kenneth Eriksson och Thomas Rådström kör i värstingklassen wrc grupp A8.

I grupp N som de tre andra svenska ekipagen startar i finner vi juniorföraren Oscar Swedlund med sin kartläsare Björn Nilsson i en Mitsubishi Lancer Evo Vll. Joakim Roman med kartläsare Ingrid Mitakiduo också i en Mitsubishi Lancer Evo VII. Sen har vi svensklöftet Daniel Carlsson med Mattias Andersson som co driver också dom i en samma Mitsubishi som dom andra 2 ekipagen.

Ett nytt bilmärke gör också debut i Neste Rally Finland nämligen en Proton tillverkad i Malaysia körd av grupp N vinnaren från Safari Rallyt 28 årige Karamjit Singh från Malaysia.

Det är svårt att tippa en vinnare i detta öppna rally men VM ledaren Marcus Grönholm i en Peugeot får väl bli favorit. men Kenneth Eriksson skall ha en bra chans att komma bland dom 5 i toppen.

CHRISTER BOFELDT

Mer läsning

Annons