Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kennet Andersson i ny tv-roll

Annons

Kennet Andersson, Egil ''Drillo'' Olsen och en chans för var och en att leka förbundskapten.

Sveriges Televison presenterar en hel del nyheter i sina sändningar från fotbolls-VM.

- Det är lika bra att debutera i det finaste som finns, säger nye expertkommentatorn Kennet Andersson.

Nästa fredag inleds VM-slutspelet i Japan/Sydkorea och som vanligt kan man följa fotbollsfesten hemma i tv-soffan.

Tack vare ett samarbete mellan Sveriges Television, TV 4 och Canal Digital sänds samtliga 64 matcher i direktsändning.

SvT sänder 21 av matcherna, TV 4 22 och Canal Digital resterande 21 matcher.

De matcher (bland annat England-Argentina) som direktsänds av Canal Digital efterhandssänds på kvällen på markbunden tv som är tillgänglig för alla.

Det har varit ett otroligt arbete att få ihop alla bitar i detta avtal, men nu har vi en fungerande fördelning. Utan Canal Digital hade det här aldrig gått att lösa ekonomiskt, säger Tv-sportens chef Remy Nilson.

Rättighetsfrågan kring VM har varit mer komplicerad än någonsin. Det nordiska samarbetet sprack sedan Norge missat att kvala in i turneringen, och när sedan mediekoncernen Kirsch - säljaren av rättigheterna - försattes i konkurs tidigare i vår verkade svenskarna gå miste om VM-sändningarna.

Vi har flera gånger trott att det skulle gå åt pipan, men efter en massa turer fram och tillbaka är allt löst, säger Nilson.

Fördelningen över vilken kanal/distributör som sänder vad är även den komplicerad, men kortfattat kan man säga att Sveriges matcher sänds antingen av TV 4 eller Sveriges Television.

I SvT-studion kommer den före detta norske förbundskaptenen Egil ''Drillo'' Olsen att vara ''konsult'' tillsammans med Malin Swedberg (före detta landslagsspelare) och Thor Guttormsen, tränare för tv-sportens favoritlag Grunden Bois - föreningen för förståndshandikappade i Göteborg.

Annars är den stora nyheten att Kennet Andersson, som faktiskt var med och förde Sverige till VM, agerar som expertkommentator.

- Som fotbollsspelare har jag en hel del rutin, men som expertkommentator är jag debutant. Men det ska bli riktigt intressant det här, säger han.

Kennet kommer att ha nykomlingen Chris Härenstam vid sin sida medan Staffan Lindeborg och Glenn Strömberg utgör det andra kommentatorsparet.

Den interaktiva satsningen på VM är även den ny.

Som extra krydda finns där ett så kallat managerspel, där man med några enkla musklick kan vara förbundskapten för en dag, ta ut sitt eget lag och spela VM själv.

Premiär på SVT-sajten den 24 maj.

Mer läsning

Annons