Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Karros" tionde elitserieseger kan bli guld värd

Annons

- Fantastiskt skönt. Även om segern i sig kanske inte var det viktigaste. Viktigast var att jag uppenbarligen är frisk igen. Hoppas verkligen att det inte blir något bakslag i morgon, säger Domnarvetstjärnan, som i och med segern tog ett stort steg mot en tredje totalseger i elitserien.

Tidigare har hon vunnit 2000 och 2003.

- Det var en ren orienteringsseger. Jag har nog inte sprungit fortast i fältet, men orienteringen var 100-procentig, berättade hon.

Men på frågan om vem som vinner årets serie så ligger hon lågt, trots att hon nu ligger tvåa endast sju poäng efter Simone Niggli-Luder.

- Visst hoppas jag att det ska bli jag, men efter förkylningen så tror jag att både Emma Engstrand och Simone blir för svåra, säger "Karro" sedan hon kasserade in segerchecken för tvåsekunderssegern över Stora Tunas storstjärna. Elitserieledarinnan Simone Luder slutade trea, tio sekunder efter Engstrand.

När vi ställer samma fråga till Emma Engstrand så föredrar även hon att ligga lågt.

- Simone eller "Karro" är mitt tips även om jag hoppas kunna vara med och slåss om totalsegern, säger Emma som precis som Karro trivs i den detaljrika norrländska kustterrängen kring Sundsvall. Leksands Elin Dahlstedt slutade som åtta, exakt minuten efter Karro.

IFK Moras Martin Johansson blygs inte att plocka poängen av de etablerade svenska herrseniorerna.

Efter att ha varit fyra i förra elitseriesprinten i Stockholm dagen före 10-mila och fyra i förra helgens B-landskampssprint i Värmland slog han i går till med att ta ledningen i tävlingen. En ledning som förvandlades till en tredjeplats sedan först Johan Modig och sedan Valentin Novikov straffat Martins ledartid.

Duon står i en klass för sig och Martin ligger fyra i sammandraget inför de avslutande loppen.

- Det är skitkul att springa sprint. Trots att jag var sliten efter förra helgens fyra lopp så lyckas jag ta en pallplats. Det känns bra, nu hoppas jag få springa Nordiska mästerskapen, skrattar Martin.

Av förbundskapten Göran Anderssons minspel då han pratar med förstaårssenioren från vasaloppsmetropolen så är chansena på en NoC-start stora.

Leksands Kalle Dahlin slutade sjua, distanserad av segraren Valentin Novikov med minuten precis, medan Malungs Håkan Eriksson strulade så mycket att han fick nöja sig med att bli näst bästa skogsmård, 19 sekunder och tre placeringar efter Staffan Eriksson som blev 16 man.

I dag fortsätter elitserien med medeldistans medan söndagen bjuder på en så kallad långdistanstävling i samma terräng där både Emma Engstrand och Håkan Eriksson vann lång-SM-prologen för fem år sedan.

Efter den tävlingen återstår -sedan bara det ultralånga finalloppen vid SM i Umeå 12 juni.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons